Správy

Solivar obsadili netradičné stroje i zaujímavé novinky v poľnohospodárstve, FOTO

V prípade absolventov sú domácemu trhu práce v tejto oblasti veľkou konkurenciou lepšie platené pracovné miesta v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Solivar obsadili netradičné stroje i zaujímavé novinky v poľnohospodárstve, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Miháliková

O trendoch a vývoji technológií v poľnohospodárstve s prepojením na trh práce sa hovorilo na druhej sektorovej konferencii v rámci národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva, ktorá sa v stredu uskutočnila v Múzeu Solivar v Prešove. Pre Tasr to potvrdila Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Súčasťou bola výstava modernej autonómnej techniky, dronov, lietadla, autonómneho robota a traktorov.

Viac správ z Prešova:

„Hlavným cieľom podujatia bolo prepojenie teórie s praxou, teda školstva so zamestnávateľmi. Na konferencii sa poukázalo na to, že poľnohospodárstvo sa v posledných rokoch výrazne transformovalo a ponúka sofistikované riešenia a efektívne možnosti na rozvoj technických, informačno-komunikačných a programátorských zručností,“ uviedla.

Slabá propagácia

Panelová diskusia s pedagógmi stredných a vysokých škôl so zameraním na potravinárstvo, poľnohospodárstvo, IT technológie či strojárstvo zároveň poukázala na viacero problémov, ktoré súvisia s atraktivitou poľnohospodársky zameraných pracovných pozícií.

Podľa zainteresovaných je to predovšetkým malý záujem o štúdium týchto odborov, ich slabá propagácia, ale i zastarané učebné materiály či pomôcky na školách.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

V prípade absolventov sú domácemu trhu práce v tejto oblasti veľkou konkurenciou lepšie platené pracovné miesta v zahraničí.

Zaostalosť technológií

Problémom v praxi je tiež v mnohých prípadoch zaostalosť používaných technológií a zároveň, v snahe po modernizácii, neschopnosť konkurovať priemyselným odvetviam, čo sa platových podmienok pre strojárskych odborníkov týka.

Na podujatí zameranom na problematiku autonómnej techniky, presného navádzania a robotiky v poľnohospodárstve sa zúčastnilo približne 150 účastníkov z radov pedagógov, študentov, zamestnávateľov a predajcov z rôznych kútov Slovenska.

Viac záberov z miesta udalosti nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Solivar obsadili traktory aj drony
10
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Miháliková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM