Ľubomír Hudačko Správy

Smutné chvíle v Prešove: Naraz pochovali až 56 ľudí, ku ktorým sa nikto z blízkych nehlási

Na Mestskom cintoríne sa v Prešove uskutočnila posledná rozlúčka s 56 zosnulými, ku ktorým sa od roku 1978 až 2013 nikto z ich blízkych neprihlásil, no dostalo sa im dôstojného aktu piety. Šlo o ľudí bez domova, na večný odpočinok ich vyprevadili predstavitelia cirkví, Mesto Prešov a TSmP.

Ilustračný obrázok k článku Smutné chvíle v Prešove: Naraz pochovali až 56 ľudí, ku ktorým sa nikto z blízkych nehlási
Zdroj: Dnes24.sk

Každá ľudská bytosť si zaslúži dôstojnú a pietnu rozlúčku, odprevadenie na večný pokoj, kde sa im dostane úprimného zmierenia medzi týmito dvoma svetmi.

Vyše 50 prípadov

Hoci väčšina ľudí pristupuje k odchodu svojich príbuzných a k poslednej rozlúčke s nimi s úctou, žiaľ, stávajú sa aj prípady, kedy človek odíde na druhý svet v tichosti, sám. Od roku 1978 bolo v našom meste vyše päťdesiat takýchto prípadov. Urny týchto obyvateľov boli počas tejto doby po spopolnení uschované u prevádzkovateľa pohrebnej služby TSmP, a.s., ktorá zabezpečovala aj služby spojené s dnešným pohrebom.

„Urny boli dnes prostredníctvom tejto dôstojnej rozlúčky uložené do spoločnej hrobky, kde sú napísané aj ich mená, dátumy narodenia a úmrtia. Veríme, že im bude v urnovom háji zapálená symbolická svieca,“ povedal Martin Janiga, zástupca TSMP. So zosnulými sa lúčili modlitbami predstavitelia rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi, Jozef Drondzek a Daniel Galajda.

Krematórium (asi) do dvoch rokov

Primátor Prešova Pavel Hagyari vo svojom príhovore neopomenul memento „prach si a v prach sa obrátiš“. „V sprievode horiacich sviečok a nedopísaných ľudských osudov v súmraku predvianočného ticha stojíme tu, na pôde cintorína – na mieste, kde tkvie večný odpočinok a dlhý spánok. Rozlúčme sa teda naposledy s týmito zosnulými s vedomím, že neodchádzajú osamelí," odznelo v príhovore.

Následne bola vyjadrená ľútosť, že tejto problematike sa nevenovala pozornosť predošlých vedení pohrebných služieb a podľa primátorových slov by sa tieto pietne akty budú uskutočňovať raz ročne. Tiež sa kladne vyjadril k otázke vzniku prešovského krematória, ktoré by mohlo vyrásť do dvoch rokov. V prípade zistenia a dokázania totožnosti príbuzných ich žiadny poplatok v tejto súvislosti nečaká.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM