Ľubomír Hudačko Krimi

Smrteľné nehody chodcov v našich končinách: Policajti prišli na takúto súvislosť

Každá smrť na ceste je zbytočná a najmä nečakaná. Svoje o tom vedia rodiny pozostalých, ale aj policajti. Tí prišli v hodnotení štatistík po smrteľných nehodách chodcov aj na zaujímavú súvislosť. V našich končinách to v tomto roku vyzerá značne nelichotivo, veď čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Smrteľné nehody chodcov v našich končinách: Policajti prišli na takúto súvislosť
Zdroj: Dnes24.sk

Polovica usmrtených osôb pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji bola v tomto roku z radov chodcov. Zo 14 smrteľných nehôd sa sedem týkalo ich. Uviedol tak hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

V troch prípadoch u chodcoch alkohol

„K smrteľným dopravným nehodám chodcov došlo na rôznych miestach a za rôznych okolností, avšak v piatich prípadoch to bolo za zníženej viditeľnosti a v troch prípadoch bol u chodca zistený alkohol. Traja usmrtení chodci boli v Popradskom okrese a po jednom v Sabinovskom, Bardejovskom, Staroľubovnianskom a Stropkovskom,“ uviedol Džobanik.

Z policajných štatistík tiež vyplýva, že približne v 72 percentách prípadov dochádza k usmrteniu chodcov za zníženej viditeľnosti a len v 28 percentách za nezníženej viditeľnosti. Takmer každý piaty chodec – vinník dopravnej nehody – je pod vplyvom alkoholu. Túto skutočnosť potvrdzujú aj tohtoročné nehody.

Najzraniteľnejším je chodec

Mnohým nehodám sa dalo predísť, podľa hovorcu stačí len dodržiavať pravidlá cestnej premávky a myslieť na to, že najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky je chodec. Zvlášť to platí v čase zníženej viditeľnosti, keď nemá na sebe žiadne reflexné prvky.

Polícia sa podľa Džobanika aj pre nepriaznivé štatistiky týkajúce sa počtu usmrtených chodcov v Prešovskom kraji v nasledujúcich dňoch a týždňoch viac zameria na chodcov a ich povinnosti v cestnej premávke, ale taktiež na vodičov a ich povinnosti voči chodcom. Policajti budú kontrolovať aj dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi motorových, ale aj nemotorových vozidiel.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM