Správy

Smart Green Hospital v Prešove? Aké sú možnosti postaviť v meste NOVÚ nemocnicu

V súvislosti s Prešovom sa spomínal projekt výstavby novej nemocnice - Smart Green Hospital Prešov, ktorý vypracovala tunajšia fakultná nemocnica.

Ilustračný obrázok k článku Smart Green Hospital v Prešove? Aké sú možnosti postaviť v meste NOVÚ nemocnicu
Zdroj: pixabay.com

Mesto Prešov už dlhodobo eviduje zámer postaviť v meste novú nemocnicu. Podľa jeho informácií je jednou z možností súčasnej vlády financovať výstavbu nového zariadenia aj z rozpočtu rezortu obrany a má plniť i funkciu vojenskej nemocnice. Priblížil to hovorca mesta Michal Hudák.

Mesto má k zámeru novej nemocnice projektovú dokumentáciu, ktorú na základe licencie získalo od rezortu zdravotníctva.

Smart Green Hospital

„V mestskom zastupiteľstve sme tiež schválili zmenu územného plánu tak, aby stavba mohla byť realizovaná,“ doplnil hovorca.

Mesto zámer vníma pozitívne. Deklarovalo, že pri jeho realizácii bude plne súčinné.

V súvislosti s Prešovom sa spomínal projekt výstavby novej nemocnice – Smart Green Hospital Prešov, ktorý vypracovala tamojšia fakultná nemocnica.

Zámerom bolo vystavať modernú koncovú nemocnicu s 942 lôžkami. Centralizovať do nej chcela akútnu starostlivosť zo súčasných pavilónov.

Investíciu označil v marci minulého roka Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií za potrebnú, okrem iného pre nevyhovujúci technický stav existujúcich objektov.

Nemocnica nemá informácie

Upozornil však na nejasný model financovania či nerealistické predpoklady finančného a ekonomického modelu.

Zámer preinvestovať prostriedky aj do zdravotníckej infraštruktúry, pravdepodobne do nemocnice na východe Slovenka, potvrdil rezort obrany minulý týždeň.

Presnú lokalitu neavizoval.

V súčasnosti sa podľa neho preverujú všetky možnosti. Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove reagovala, že k aktuálne spomínanému projektu nemá žiadne oficiálne informácie.

Ministerstvo zdravotníctva chce zase o avizovaných investíciách do zdravotníctva informovať až po ich prerokovaní s partnermi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM