Rôzne

Slovenský unikát neďaleko Prešova: Štvormetrový drevený megafón už slúži verejnosti

Štvormetrový drevený megafón, ktorý postavili v katastri obce Zlatá Baňa neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, znásobí zvuky okolia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát neďaleko Prešova: Štvormetrový drevený megafón už slúži verejnosti
Zdroj: Hlas lesa

Autori projektu z občianskeho združenia Hlas lesa ním chcú prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v regióne.

Drevený megafón vážiaci dve a pol tony vo svojom voľnom čase stavalo 15 chlapov. Je vyrobený zo smreka a má zámerne tvar deväťhranného ihlanu.

„Tento tvar má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí,“ vysvetlil jeden z autorov nápadu František Baláž.

Stavba zhotoviteľom trvala 50 hodín. „Jadro megafónu tvorí sedem prstencov, ktoré pozostávajú celkovo zo 63 častí. Prstence sú prepojené tromi štvormetrovými hranolmi. Na dosiahnutie výsledného tvaru sme potrebovali 90 štvormetrových dosiek, 45 z nich tvorí vonkajší plášť, ďalšia polovica vnútro megafónu. Pri stavbe sme použili približne 10 kilogramov klincov, čo spolu so skrutkami predstavuje okolo 2700 kusov,“ opísal konštrukciu megafónu Baláž.

Projekt podporila samospráva obce Zlatá Baňa poskytnutím pozemku vo svojom katastri. Drevenú atrakciu neďaleko Prešova v Slanských vrchoch oficiálne otvoria 1. septembra.

A v obrazoch sledujte, ako nedávno v Prešove vznikla nádherná dúha. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Nádhera zachytená na FOTKÁCH: Nad Prešovom sa zjavila obrovská dúha
10
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM