Michala Halásová Kultúra

Pokus vytvoriť "spievajúce mesto": Naše ulice svedkom hromadného spevu ľudovky A od Prešova

Vytvoriť "spievajúce mesto" je cieľom projektu Slovenský Liverpool, ktorý v rámci podpory Ministerstva kultúry SR a EHMK Košice 2013 bude realizovať mesto Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Pokus vytvoriť "spievajúce mesto": Naše ulice svedkom hromadného spevu ľudovky A od Prešova
Zdroj: Dnes24.sk

V druhý júnový víkend chcú organizátori priniesť na Hlavnú a priľahlé ulice nášho mesta niekoľko „hudobných centier“. Spojiť ich má spoločný spev známej ľudovky „A od Prešova“. Program vyvrcholí vystúpeniami známych prešovských hudobníkov.

V súčasnosti má v Prešove svoje zastúpenie ľudová i vážna hudba, náboženská i svetská hudba, ale ako hudobné mesto je Prešov dnes vnímaný predovšetkým z pohľadu populárnej hudby pre jeho pestrosť a multižánrovosť. „A to hlavne vďaka IMT Smile, Katke Knechtovej, Chiki liki tu-a, Katke Koščovej, Petre Humeňanskej, Komajote, Free Voices, Heľeninym očiam, Mlokom, Dávidovi Kollárovi, či AMC Triu," povedala Mária Putnocká, vedúca oddelenia kultúry a športu Mestského úradu v Prešove

Projektom Slovenský Liverpool sa mesto Prešov hlási k bohatej hudobnej tradícii. Chce upriamiť pozornosť nielen na súčasnú tvorbu, ale aj na hudobné osobnosti Prešova z minulosti. "K Prešovu sa viažu mená takých významných osobností ako Mikuláš Moyzes, Alexander Moyzes, Dezider Kardoš, Michal Vilec, Ján Pöschl, Viliam Tarjányi, ale aj Sergej Kopčák, či Ida Kirilová,“ dodala k projektu Putnocká.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM