Michala Halásová Samospráva

Slovensko-ukrajinské kultúrne centrum v novom šate. Začala sa rekonštrukcia budovy

Projekt Slovensko-ukrajinské kultúrne centrum sa posunul do ďalšej fázy. Centrum bude sídliť v budova na ulici Janka Borodáča v Prešove, kde bolo pôvodne osvetové stredisko, v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Po jeho presťahovaní bol objekt dlhší čas nevyužívaný.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko-ukrajinské kultúrne centrum v novom šate. Začala sa rekonštrukcia budovy
Zdroj: Dnes24.sk

Samosprávny kraj v rámci svojich medzinárodných aktivít rokoval s ukrajinskými partnermi o spolupráci v oblasti kultúry, pričom sa hovorilo aj o využití tejto budovy na podporu aktivít ukrajinskej menšiny na Slovensku. Samospráva budovu prenajala na 20 rokov Zväzu Rusínov–Ukrajincov Slovenskej republiky, ktorý je vedúcim partnerom projektu vybudovania centra. Ďalšími partnermi sú Agentúra regionálneho rozvoja PSK a na ukrajinskej strane Regionálna kultúrno-vzdelávacia organizácia Matica Slovenská v Zakarpatsku a Ukrajinsko-slovenské centrum pre cezhraničnú spoluprácu Carpathians. Projekt bol podporený z Programu ENPI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina 2007–2013.

Momentálne prebiehajú prípravné práce a samotná rekonštrukcia priestorov by sa mala začať v najbližších dňoch. Projekt má byť ukončený do 31. mája 2014, pričom celkové náklady na jeho realizáciu presahujú 447 000 eur. Okrem stavebných prác ide aj o ďalšie medzinárodné aktivity a stretnutia,“ povedala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Spresnila, že na búracie a rekonštrukčné práce je v rozpočte tohto projektu vyčlenených 111 600 eur. Náklady však budú o niečo vyššie a preto sumu približne 13.400 eur by mal zabezpečiť vedúci partner projektu.

V priestoroch bude umiestnené Centrum ukrajinskej kultúry na Slovensku. V zrekonštruovanej budove bude prebiehať klubová činnosť členov, zasadania, stretnutia, výstavky, činnosť strategického plánovania a tréningy,“ doplnila Fitzeková. Tiež zdôraznila, že aktéri projektu doteraz realizovali konferenciu a v tomto roku prebehli dva workshopy v rámci prípravy stratégie cezhraničnej slovensko-ukrajinskej spolupráce.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM