Zuzana Vajayová Rôzne

Slovenskí knihovníci prezentujú svoju prácu deťom

Druhým dňom dnes v prešovskej knižnici Slniečko pokračuje Súťažná prehliadka knižničných podujatí pre deti. Na podujatí sa zišlo približne 50 knihovníkov z celého Slovenska.

Prehliadka sa koná už po štvrtý raz a organizuje ju Slovenská národná knižnica v spolupráci s Knižnicou P.O. Hviezdoslava v Prešove.

V priebehu prehliadky sa odprezentuje celkom deväť slovenských knižníc so svojimi podujatiami, do ktorých sú zapojené deti z prešovských škôl. Dovedna sa tu vystrieda vyše 250 žiakov 1. stupňa základných škôl.

„Pri tejto prehliadke vidia aj knihovníčky, ako sa má robiť s deťmi, niekedy vidia, čo nie je veľmi správne, dokážu to porovnať a následne analyzovať. Väčšinou knihovníčky nemajú pedagogické vzdelanie, sme takí samoukovia, čo sa týka práce s deťmi a preto sú tieto stretnutia prínosom,“ uviedla ústredná metodička pre prácu s deťmi a mládežou Slovenskej národnej knižnice Gabriela Futová. Dodala, že všetky podujatia sa konajú za účasti detí a tie sú najlepším indikátorom správnosti zvolených postupov.

„Knihovníčky si tu navzájom odovzdávajú skúsenosti a rôzne nápady, ktoré sa potom rozšíria aj do iných knižníc. Všetci účastníci, ktorí súťažia, musia pripraviť z podujatia metodický scenár, ktorý je potom publikovaný. Takže dostanú sa k nemu knihovníčky aj zo Slovenska, aj z Čiech,“ doplnia Futová.

Pripomenula, že organizovanie knižničných podujatí má dnes svoje významné postavenie v oblasti jednak propagácie literatúry, ale aj samotného čítania. Podľa Futovej knižnice neplnia len úlohu vypožičiavania titulov, ale majú aj úlohu vychovávať čitateľov, hlavne tých detských. Zmysel spomínanej prehliadky je teda aj v tom, že sa knihovníci učia zážitkové formy práce s deťmi.

„Tu prichádzajú veľakrát na to, že podujatie nemôže byť monotónne, že deti sa musia v knižnici cítiť dobre, musia sa tam aj zahrať. Musia sa napríklad stať súčasťou deja a predstavenia knižky, potom aj to dielo je pre ne oveľa príťažlivejšie,“ tvrdí ústredná metodička.

Jej slová dnes potvrdzovali svojimi reakciami aj deti, ktoré aktívne spolupracovali a zapájali sa do deja. Futová doplnia, že v rámci podujatia sa konalo aj niekoľko workshopov zameraných na vytváranie projektov v knižniciach a čitateľskú gramotnosť detí.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM