Michala Halásová Správy

Skúška dospelosti alebo maturita-formalita. Dnes sa to všetko začalo aj v Prešove

Vyše 54 tisíc stredoškolákov dnes absolvuje písomnú maturitu zo slovenčiny. Študenti sa však tento rok zapotia o čosi viac. Ministerstvo školstva zaviedlo prísnejšie pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti alebo maturita-formalita. Dnes sa to všetko začalo aj v Prešove
Foto: Webnoviny -

Aby študent zvládol maturitu úspešne, musí okrem známky 1, 2 alebo 3 z ústnej formy dosiahnuť viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka, alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak študent skúškou dospelosti neprejde, písomnú časť maturity si bude môcť opraviť až na budúci rok. Písomné maturity pokračujú zajtra cudzími jazykmi a vo štvrtok testom z matematiky, na ktorý sa chystá 9020 maturantov. Maturitný týždeň zakončí maďarský a ukrajinský jazyk a literatúra.

Skúšku dospelosti skladajú aj budúci zdravotníci

Veľmi sa bojím… už nech to mám všetko za sebou“, prezradila maturantka Veronika. „Dúfam, že pri mne budú stáť všetci svätí. Učila som sa ale človek nikdy nevie“, povedala nám štvrtáčka Janka. „Nech už to je za mnou, ten cudzí jazyk dá riadne zabrať. Tento rok zmenili podmienky pre písomnú aj ústnu časť, takže uvidíme“, skonštatovala študentka Majka.

To boli reakcie maturantov Strednej zdravotníckej školy v Prešove. Riaditeľka Gabriela Mihalčínová sa na priebeh maturít budúceho zdravotníckeho personálu pozerá úplne inak: „Maturitné skúšky vnímam veľmi pozitívne, každý rok majú kľudný a pokojný priebeh a verím, že to inak nebude ani v tomto roku. Myslím, že naši študenti sú pripravení, tak im budem všetkým držať palce, verím, že to zvládnu.“

Skúšať ich budú aj v nemocnici

Stredná zdravotnícka škola má v tomto školskom roku 126 maturantov, z toho 42 externistov. Okrem slovenského a cudzieho jazyka budú vyskúšaní aj z teoretickej a praktickej časti odbornej zložky a to priamo v nemocnici. **Po maturitnej skúške sú ich absolventi pripravení zabezpečiť výkony základnej ošetrovateľskej starostlivosti, podieľať sa na prevencii, poskytnúť prvú pomoc či viesť zdravotnícku dokumentáciu

Zdravotnícka škola tu funguje vyše 60 rokov

Stredná zdravotnícka škola vznikla v roku 1949. Za posledných 64 rokov vychovala veľký počet zdravotných, detských, ženských sestier, pôrodných asistentiek, zdravotníckych laborantov, asistentov hygienickej služby, zdravotníckych asistentov, ošetrovateľky, pestúnky a sanitárov. Zároveň prešla množstvom zmien z hľadiska obsahu i foriem výchovy a vzdelávania. Od roku 2009 je na poste riaditeľky Gabriela Mihalčínová, ktorá rozšírila ponuku študijných programov o odbor masér a diplomovaná všeobecná sestra. Od septembra tohto roku pribudne už aj odbor zubný asistent.

SZŠ
6
Galéria
Foto: Michala Halásová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM