Správy

Skromný Matej z Prešova v pandémii príkladne pomáhal: Má tak nomináciu na Detský čin roka

Matej je žiakom základnej školy. Je dojímavé, ako vo svojom nízkom veku dokáže racionálne vyhodnotiť, čo je v čase pandémie potrebné a ako sám seba vníma.

Ilustračný obrázok k článku Skromný Matej z Prešova v pandémii príkladne pomáhal: Má tak nomináciu na Detský čin roka
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Projekt Detský čin roka každoročne oceňuje veľké skutky malých hrdinov. Aj tento rok dokázalo množstvo školákov, že dokážu pomôcť a prekvapiť svojou láskavosťou a šikovnosťou aj dospelých. O pomoci počas pandémie je napríklad príbeh Mateja z Prešova.

„Čo je vlastne hrdinský detský čin? Musí to byť niečo úplne extra alebo stačí, aby to bola maličkosť? Nemusí to byť iba záchrana topiaceho sa človeka, zavolanie sanitky, ak náhodou niekto odpadne. Podľa niekoho stačí, aby to bola iba maličkosť. Napríklad to môže byť aj pomoc s nákupom, stráženie malého brata, ktorý je doma sám, pomoc s upratovaním doma, pomoc na záhrade, hlavne, ak sa nám vôbec nechce,“ píše na úvod v liste samotný Matej, žiak 8. triedy ZŠ Kúpeľná v Prešove.

Ochoreli aj starkí

Ako ďalej píše, doma ochoreli na Covid-19. Po čase si uvedomil, že ich kamaráti im nosia veci dennej spotreby: jedlo, lieky. Po tom, ako sa uzdravili, asi o mesiac nato ochoreli aj jeho starí rodičia.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Nakazili sa, keď boli na vyšetrení. Keď boli doma chorí, tak som si uvedomil, že im tiež bude treba pomôcť, ako nám pomáhali naši priatelia. Mama ich vozila do nemocnice na vyšetrenia a ja som im nosil jedlo a lieky. Keď bola mama v tom čase s nimi, musel som sa starať o malého brata. Našťastie sa babka a dedko aj vďaka nám vyliečili. Teda, ak je aj maličkosť, napríklad pomoc blízkym hrdinským činom, tak hrdinom som,“ píše Matej svoje skúsenosti v liste.

Matej: Nie som hrdina

On sám sa však necíti ako detský hrdina, pretože nespravil nič hrdinské, čím by sa mohol pýšiť.

„Nezachránil som topiaceho sa človeka, ani som nezavolal sanitku, keď ju niekto možno potreboval. Preto ja nie som hrdinom, akým by som chcel byť,“ dodal na záver skromne.

List napísal a skutok vykonal Matej Šimkovič, v šk. roku 2020/2021, žiak 8. triedy, ZŠ Kúpeľná 2, Prešov

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM