Michala Halásová Rôzne

Skauti v Prešove chystajú novinku: Takýto priestor vytvoria pre ľudí na sídlisku

V každom meste je trávnatá plocha, nevyužitý či chátrajúci priestor, ktorý by sme si vedeli predstaviť ako ihrisko či malý parčík, miesto na hranie pre naše ratolesti. Prešov nie je výnimkou a tak sa skupina mladých skautov pustila do projektu.

Ilustračný obrázok k článku Skauti v Prešove chystajú novinku: Takýto priestor vytvoria pre ľudí na sídlisku
Zdroj: Dnes24.sk

Z jedného sídliskového vnútrobloku vytvorí priestor nielen pre tých najmenších. Projekt, ktorého prvé práce v duchu brigády sa začnú už túto sobotu, nesie meno „Bezpečný priestor na hry a oddych pre naše deti“. Za jeho realizáciou stojí Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským skautingom, 112. zbor Prameň Prešov – Sekčov a túto aktivitu podporil Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis.

Bezpečný priestor na hranie

Bezpečný priestor na hry a oddych pre naše deti je projekt, ktorý má za cieľ vybudovať bezpečný priestor na hranie a oddych detí a mládeže vo vnútrobloku na Šrobárovej ulici, v centre najväčšieho prešovského sídliska Sekčov,“ objasnil hlavnú myšlienku projektu Ľudovít Grohola zo 112. zboru Prameň Prešov – Sekčov, koordinátor dobrovoľníkov. Ako dodal, kedysi tento vnútroblok pôvodne slúžil na stretávanie sa, t.j. vytváranie sociálnych väzieb, hranie sa detí na detskom ihrisku. Dnes tento vnútroblok využíva najmä mládež na hranie futbalu.

V súčasnosti je detské ihrisko, na ktorom sa denne hrali najmenší Prešovčania zo sídliska, z dôvodu opotrebenia a poškodenia už nevyhovujúce. Vidieť tu iba torzo lavičiek, pieskoviska a hracích prvkov. „Slovenský skauting, 112. zbor Prameň Prešov – Sekčov sa preto spolu s Mestom Prešov a Technické služby sa rozhodli úpravou tohto územia zvýšiť záujem verejnosti o verejný priestor a o aktivity mesta týkajúce sa priestoru, v ktorom Prešovčania bývajú,“ vysvetlil zámer L. Grohola. Taktiež je podľa jeho slov cieľom tento priestor upraviť a vytvoriť také verejné priestranstvo, ktoré by slúžilo na stretávanie sa detí, mládeže, mamičiek s deťmi, či celých rodín.

Tri fázy projektu

Projekt sa bude realizovať v troch fázach, konkrétne ide o fázu plánovaciu, realizačnú a finálnu, teda ukončenie projektu. Všetky spomenuté fázy sú pre realizáciu dôležité, lebo zabezpečujú dlhodobú udržateľnosť projektu. V projekte je zahrnuté nové ochranné oplotenie futbalového ihriska, futbalové bránky, oprava lavičiek, nové hojdačky a úprava pieskoviska. „Grant na tento projekt je poskytnutý v celkovej výške 4 000 eur a ukončenie projektu sa plánuje na koniec septembra tento rok. Miestom jeho realizácie je Šrobárova ulica v Prešove,“ povedala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Hlavným predmetom spolupráce na projekte je koordinácia dobrovoľníkov, organizovanie dobrovoľníckych brigád a organizácia slávnostného otvorenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM