Ľubomír Hudačko Kultúra

Vizualizácia chystaného skateparku: Takto má vyzerať raj prešovských skejťákov

Skejťákom sa blýska na lepšie časy. Mesto pre nich plánuje vybudovať rajón na Baštovej ulici. Viac nám porozprával podpredseda združenia Wheels of art, Dávid Suchár.

Ilustračný obrázok k článku Vizualizácia chystaného skateparku: Takto má vyzerať raj prešovských skejťákov
Zdroj: Dnes24.sk

Zaspali dobu

Prioritou je nielen vybudovať skatepark, ale taktiež vznik multifunkčného priestoru. Ako inak, problémom je však naďalej otázka financií: „Mesto odsúvalo problém dlhší čas na základe viacerých faktorov. Šlo o výber vhodného priestoru či nezáujem verejnosti. Priority mesta boli iné, ako postaviť skatepark za 200 000 €. Je to predsa len špecifická skupina, pre ktorú by mala ísť vyššia suma. V porovnaní s inými mestami sme viac-menej trochu zaspali dobu,“ uviedol Suchár.

Päťročná snaha pohnúť ľady

Nádeje pohnúť ľady v problematike vkladá Suchár do najbližších mesiacov: „Dúfam, že sa v lete začne niečo reálne robiť. Prostredníctvom dvoch občianskych združení sme získali viacero grantov, od roku 2008 sa intenzívne venujeme podpore výstavby skateparku. Od jeho predošlého zániku boli iniciované viaceré aktivity na vybudovanie, ale všetko sa to stretlo s problémami. Komunika má skeptický pohľad na výstavbu,“ potvrdil príčiny stagnácie projektu.

Tretí ročník festivalu už v auguste?

Na Baštovej ulici sa už v minulosti nadšenci tohto odvetvia mali možnosť realizovať, ale vinou ukončenia nájomnej zmluvy a iných plánov Hotelovej akadémie park zanikol. Suchár odpoveď na otázku kedy sa môže začať stavať, zatiaľ nepozná: „Za naše občianske združenie viem povedať, že máme štartovacie aktivity. Získali sme niekoľko grantov na rekonštrukciu a prevoz U rampy. Niekedy koncom augusta by sme chceli organizovať 3. ročník Wheels of art festival, ktorý robíme na podporu výstavby a podporu komunít. Neoficiálne by sa park týmto aj otvoril, ale v roku 2013 je výstavba skôr nereálna“ zakončil Dávid Suchár.

Projekt sa dostal do užšieho kola, kde je 240 ďalších. Začalo sa už aj s verejným hlasovaním a ak máte sympatie práve k skateparku, podporiť ho môžete tu.

Foto: Archív wheels of art o.z, autor vizualizácií : Branislav Streng

Viac informácií tu.

Skatepark v Prešove
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM