Ľubomír Hudačko Rôzne

Silný príbeh východniara: Vymenil svojho lekára a urobil dobre, nový mu zistil krv v stolici

Príbeh Popradčana Miloša ukazuje, ako dôležité sú preventívne prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Silný príbeh východniara: Vymenil svojho lekára a urobil dobre, nový mu zistil krv v stolici
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Tatranec Miloš, ktorého meno sme pre potreby článku na jeho žiadosť zmenili, nám porozprával príbeh o svojom zdravotnom stave.

Podstatne viac sa o ňom dozvedel až v momente, keď vymenil svojho všeobecného lekára.

„S tým dovtedajším som nebol spokojný. Viackrát mi zabudol predpísať to, čo mi oznámil v ambulancii ako liečbu na ďalšie dni. Nepôsobil na mňa dôveryhodne a tak som sa rozhodol pre zmenu. Nová lekárka mi hneď nariadila kompletnú preventívnu prehliadku od A po Z, čítal som malé písmenká jedným okom, ako to každý pozná a tak ďalej. A okrem iného požadovala aj vzorku moču či stolice,“ prezradil pre Poprad24.sk.

So sestričkami sa smial

A práve po tomto akte nastali zásadné okolnosti v Milošovom živote.

„Po odovzdaní prvej vzorky som dostal echo, že mám priniesť ešte jednu, že sa im niečo nezdá. Myslel som si, že som len nesprávne postupoval a musím tie pokyny pri odobratí stolice zvládnuť precíznejšie. Po odovzdaní som sa ešte so sestričkami smial, že dúfam, že je to už v poriadku a že mi nebudú musieť volať, čo by znamenalo nejaký väčší problém,“ hovorí s trpkosťou v hlase.

Nanešťastie, Popradčanovi volala priamo lekárka a on vedel, že je zle.

„Oznámila mi, že v mojej stolici našli krv. Bol som v šoku. Nič také som si nevedel ani len predstaviť, alebo predpokladať. Dúfal som, že to bude niečo menej škodné a že išlo len o omyl. Krv v stolici je v každom prípade zlá správa, niečo sa v tele deje,“ vraví Miloš, ktorého tak lekárka poslala na neslávne známu a obávanú kolonoskopiu.

Nepríjemná choroba

„Po nej bolo jasné, že trpím nepríjemnosťou, ktorá sa objavovala už mesiace predtým. Len som nevedel, čo to presne je. Myslel som, že ma len občas potrápi jednorázová hnačka, ale ukázalo sa, že je to Crohnova choroba,“ prezradil a dodal, že odvtedy musí s týmto vedomím žiť.

Jediné, čo je na tom pozitívne je podľa jeho slov fakt, že sa o chorobe vôbec dozvedel.

„Môj dovtedajší lekár mi takú prehliadku nikdy nenariadil, maximum bolo EKG a meranie teploty. Som rád, že som lekára zmenil, pretože by som sa o svojom ochorení zrejme tak skoro, alebo ani nikdy nedozvedel,“ doplnil Miloš pre Poprad24.sk.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM