Ľubomír Hudačko Kultúra

Silné vyznanie Richarda Müllera: Najlepší koncert v celej kariére som zažil v Prešove!

Famózne predstavenie bez jediného nástroja predviedol najväčší spevák slovenskej hudobnej scény Richard Müller. Pozval si k nemu kapelu acapella, skupinu Fragile. Vypredané hľadisko zostalo v nemom úžase po každej piesni!

Ilustračný obrázok k článku Silné vyznanie Richarda Müllera: Najlepší koncert v celej kariére som zažil v Prešove!
Zdroj: Dnes24.sk

Kto nebol, môže ľutovať! Po vstupenkách sa len tak zaprášilo, v prešovskom Kine Scala nebolo prázdneho miesta, dokonca ani na pódiu, aj keď absentovali stálice v podobe Heleny Krajčiovej či Soni Norisovej. „Spevokol“, ako sa sami muzikanti na čele s Braňom Kostkom počas večera nazvali, sa zžili s novými kolegami natoľko, že v sále nebolo počuť vlastného slova ako počas rockového koncertu.

Zaznela aj Lakomá myš

Takmer celé tri hodiny sa Prešovčania nechali unášať Hlasmi skupiny Fragile a Richard Müllera (52). Koncert vyšperkovali nielen najväčšími hitmi z dielne charizmatického hudobníka, ale aj menej známymi intímnymi baladami „Čo s tým“ či „Očenáš“. Medzi piesňami neostalo od smiechu jedno oko suché, veď líder Braňo Kostka najmä s Kamilom Mikulčíkom priniesli do sály dávku humoru svojimi trefnými poznámkami a pútavými historkami. Nenechal sa zahanbiť ani sám Müller a okrem iného vysvetľoval, ako bolo možné, že počas socializmu mohol v pesničke Štěstí je krásná věc (1988) spievať o „heráku“:

„Kolega z brandže dodnes nevedel pochopiť, že mi to prešlo. Ja som však netušil o čom hovorí. Veď v piesni spievam o "Uheráku“," uviedol, čím rozosmial zaplnený priestor. V podobnom duchu fonetického pochopenia textov pridal aj vtipný moment po stretnutí s neskôr narodenou fanúšičkou. Podľa nej je najlepšia pieseň z diskografie umelca Lakomá myš (Tlaková níž, pozn. red.) a tá taktiež v setliste nechýbala.

Kráľovná a Kráľ slovenskej popmusic

Vysoký spevák sa v príhovore k publiku vyznal aj o tom, kde zažil najfamóznejší koncert v celej svojej kariére: „Bolo to práve tu v Prešove na turné v roku 2003 s americkými hudobníkmi,“ povedal a viac divákom nebolo potrebné dodávať. Vyslúžil si obrovský potlesk a neostalo len pri jednom. Ďalší pridali po každej pesničke a aj v momentoch, keď sa hlavný lákač večera vyjadril pochvalne na adresu prešovských muzikantov: „Osobitne by som chcel privítať Katku Knechtovú, ktorá si na koncert kúpila lístok sama,“ uviedol.

Pred pesničkou Srdce jako Kníže Rohan (autorom hudby je Ivan Tásler) nešetril chválou ani frontmana IMT Smile: „Keďže sme už hovorili o kráľovnej slovenskej popmusic, nedá mi nespomenúť jej kráľa – Ivana Táslera,“ čím aj sám potvrdil, že v Prešove sa rodia famózni hudobníci na každom kroku. V programe mali svoje sólo aj členovia Fragile, vybrali zo zahraničných coverov skladbu I´m yours od Jasona Mraza a tiež aj Bohemian Rhapsody od legendárnych Queen. Spievalo sa aj o „Vôni“ Emmy Müllerovej, dcéry speváka. Skladbu zložil tesne po jej narodení. Kamil Mikulčík predviedol pre zmenu aj recitatív rozprávky „Kde bolo, tam bolo“ z CD Neuč vtáka lietať (prvý sólový album RM z roku 1992). Na záver nemohla chýbať ani klasika „Po Schodoch“ a niekoľkominútové a zaslúžené standing ovation.

Foto: Jana Bujňáková

Richard Muller & Fragile turné HLASY
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM