Michala Halásová Iné športy

Silné autá a burácajúce motory. Dnes štartuje Rally Prešov

Jubilejný 20. ročník Rally Prešov štartuje dnes o 19:00 na Hlavnej ulici a meno víťaza bude známe v sobotu popoludní. Organizátori urobili všetko preto, aby bol tento ročník zaradený do medzinárodného kalendára FIA.

Ilustračný obrázok k článku Silné autá a burácajúce motory. Dnes štartuje Rally Prešov
Zdroj: Dnes24.sk

Vozidlá budú večer postupne prichádzať v smere od hotela Dukla z Hlavnej ulice na pešiu zónu pred mestský úrad. Zoradia sa pozdĺž Južného mestského parku. Slávnostný štart aj za prítomnosti primátora Pavla Hagyariho bude na komunikácii medzi konkatedrálou sv. Mikuláša a Južným mestským parkom.

Samotná súťaž má viacero medzníkov, pričom prvým je spomínané jubileum. Aj preto sme vlani pozvali pozorovateľa z FIA a požiadali sme o súťaž vyššieho rangu, čiže súťaž majstrovstiev Európy. FIA tento šampionát opäť upravila, jazdia sa ME a Európsky pohár, do ktorého je zaradených dvadsať súťaži z celej Európy. Medzi nimi je aj Rally Prešov. Veľmi si to ceníme, že sme sa dostali do tejto spoločnosti. Máme síce najnižší koeficient 2, ale do celého seriálu sa započítavajú body zo všetkých súťaží,“ hovorí jeden z organizátorov Vladimír Bánoci.

Podobne ako po iné roky aj teraz bude riaditeľstvo súťaže v Mestskej športovej hale a pred ňou aj servisné parkovisko. Podvečer sa uskutoční slávnostný štart a predstavenie posádok na štartovej rampe pred Mestským úradom na pešej zóne. Organizátori pripravil 420 kilometrov dlhú trať s dvanástimi rýchlostnými skúškami s celkovou dĺžkou 160 kilometrov. Po oba dni posádky absolvujú zhruba 80 ostrých kilometrov, keď ich čakajú tri eresky, ktoré absolvujú dvakrát. Samozrejme, že chýbať nemôže ani atraktívny mestský okruh na výpadovke z Prešova v Ľuboticiach.

Snažíme sa preteky zhutniť a nie zbytočne natiahnuť. Prvý súťažný deň sme vtesnali do popoludňajších hodín, štart súťaže bude na poludnie, aby sme umožnili jazdcom sa dobre vyspať. V piatok 3. mája štartujeme o 12.00 a prvé auto v cieli očakávame o 18.30. V sobotu je štart o 9.00 a víťaza Rally Prešov privítame na cieľovej rampe o 15.30, “ prezradil k rally Bánoci.

V rámci Rally Prešov sa uskutoční aj Slovenský Rally pohár, ktorý má v tomto roku zjednodušené podmienky čo sa týka samotnej trate. Kým vlani jazdili iba vybrané časti jednotlivých rýchlostných skúšok, v tejto sezóne absolvujú identickú trať ako jazdci majstrovstiev Slovenska. Pôjdu plnohodnotné eresky a čaká ich jedna runda.

Slávnostný štart a ukončenie súťaže sa uskutočnia bez uzávierky miestnej komunikácie na Hlavnej ulici s rešpektovaním platných predpisov cestnej premávky.

Uzávierky ciet v súvislosti s Rally Prešov

2.5.2013 štvrtok

Trasa: V. Šariš – Medzany
Uzávierka: 11:30 – 15:30

3.5.2013 piatok

Trasa: Kokošovce – Abranovce – Žehňa – Tuhrina – Lučina – Červenica – Opina
Uzávierka: 11:00 – 17:30

Trasa: Rankovce – Herľany – Banské
Uzávierka: 11:50 – 17:30

Trasa: Zamutov – Zlatá Baňa
Uzávierka: 12:45 – 18:30

4.5.2013 sobota

Trasa: Ľubovec – Suchá Dolina – Sedlice – Miklušovce – Klenov – Margecany
Uzávierka: 09:15 – 16:00

Trasa: Žipov – Hrabkov – Ovčie – Víťaz
Uzávierka: 08:30 – 15:30

Trasa: Sekčov /od Maxu/ – Ľubotice – výjazd na hlavnú cestu na Bardejov aj do Popradu a aj opačný jazdny smer
Uzávierka: 09:45 – 15:00

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM