Marcel Mojžiš Správy

Šichta, na akú len tak nezabudnú: Toto všetko zažili pre kalamitu hasiči

Doslova sa nezastavili! Kalamita zamestnávala hasičov na východe Slovenska počas celého dňa. V oboch krajoch museli absolvovať približne stovku výjazdov.

Ilustračný obrázok k článku Šichta, na akú len tak nezabudnú: Toto všetko zažili pre kalamitu hasiči
Zdroj: TASR

Na celom východnom Slovensku vietor pred štartom víkendu skomplikoval život obyvateľov. Viaceré úseky ciest sú stále neprejazdné, či už pre nákladnú alebo aj pre osobnú dopravu. Mimoriadna situácia bola vyhlásená v okrese Michalovce, ktorú však už večer zrušili.

Vyvalené stromiská, zapadnuté autá…

Tretí kalamitný stupeň bol aj v meste Kežmarok, kde zatvorili všetky školy. Okrem toho boli od sveta odrezané aj časti obce Ždiar. V oboch krajoch sa stalo viacero dopravných nehôd a v Tatrách popadali v dôsledku silného vetra aj desiatky stromov.

„Od polnoci sme zasahovali už pri zhruba 55 prípadoch, išlo buď o popadané stromy, zapadnuté autá, zaviate cesty, alebo uvoľnené, či popadané strechy,“ objasnil v piatok večer operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Daniel Takáč.

Hasiči v Košickom kraji v tých chvíľach pritom ešte stále zasahovali vo Vojčiciach na Staničnej ulici, v obciach Slančík, Barca, Ortáše a Čerhov. Najviac výjazdov bolo podľa neho počas dňa v okresoch Trebišov a Michalovce, nezaostávali však ani okresy Košice, Spišská Nová Ves, Košice – okolie, Rožňava. „Výjazdy boli po celom kraji, nemáme to však ešte všetko štatisticky spočítané,“ dodal operačný dôstojník.

Drsné chvíle

V piatok od 7. hodiny ráno zasahovali do večera až 50-krát aj hasiči v Prešovskom kraji. Operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove Róbert Frimer v piatok večer dodal, že najviac výjazdov bolo v okresoch Prešov a Kežmarok, kde hasiči zasahovali po desaťkrát, nasleduje Bardejov, kde bolo dohromady osem výjazdov a Poprad, kde zasahovali celkom šesťkrát.

Podľa neho sa situácia v kraji upokojila, hasiči však budú situáciu naďalej monitorovať a odstraňovať následky silného vetra. „Na ceste Slobody vo Vysokých Tatrách predpokladám, že budú zasahovať, až keď sa tá situácia s počasím úplne upokojí,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM