Webnoviny - Rôzne

SHMÚ varuje pred búrkami a povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal ráno výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre juh stredného a časť južných území východného Slovenska.

Podľa SHMÚ sa v týchto lokalitách miestami očakáva výskyt búrok, ojedinele s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 15 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 23 metrov za sekundu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, " uvádza sa vo výstrahe.

Výstraha pred búrkou platí pre dnešný deň od rána do 20:00 v oblastiach: juh stredného Slovenska (okresy Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš), Gemer (okresy Gelnica, Revúca a Rožňava), juhovýchod (Košice mesto, Košice okolie a Trebišov), Šariš (okresy Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou) a v čase od 12:00 do 22:00 v oblastiach: východ Podunajskej nížiny (okresy Komárno, Levice, Nitra a Nové Zámky), horné Ponitrie (okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Topoľčany a Zlaté Moravce), stredné Pohronie (okresy Banská Štiavnica, Detva, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom) a Horehronie (okresy Banská Bystrica, Brezno a Turčianske Teplice).

Východnému Slovensku hrozia aj búrkové povodne 1. stupňa. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uvádza SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred povodňami z búrok platí od rána do odvolania v povodí Hornádu a Hnilca (v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie a Košice), v povodí Toryse (v okresoch Levoča, Sabinov a Prešov), na hornom Bodrogu (v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina, Vranov nad Topľou a Humenné), a na dolnom Bodrogu (v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov).

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM