Ľubomír Hudačko Správy

Severný obchvat Prešova: Na novinku, ktorá nám odľahčí cesty, je potrebných 453 miliónov eur

Na severný obchvat Prešova je potrebných približne 453 miliónov eur! Aj o tom hovorili odborníci, ktorí pripravujú projekty na rozvoj dopravnej infraštruktúry. Na tie miestni obyvatelia čakajú už niekoľko rokov, na pretrase boli aj možnosti výstavby diaľníc.

Ilustračný obrázok k článku Severný obchvat Prešova: Na novinku, ktorá nám odľahčí cesty, je potrebných 453 miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

Odborníci pripravujúci projekty zamerané na rozvoj dopravnej infraštruktúry nielen na východnom Slovensku sa stretli so zástupcami agentúry Jaspers, ktorá je poradenskou organizáciou Európskej komisie na hodnotenie projektov.

Zbaviť sa tranzitnej dopravy

Stretnutie s predstaviteľmi Prešovského samosprávneho kraja (PSK), mesta Prešov, Národnej diaľničnej spoločnosti a Slovenskej správy ciest iniciovalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Hovorilo sa najmä o severnom obchvate Prešova a o programovacom období 2014–2020 na čerpanie eurofondov.

„Odborníci z agentúry Jaspers informovali, že v novom programovacom období sa čaká alokácia asi 4 miliárd eur a zadefinovanie priorít, ktoré podľa nich u nás riešiť je potrebné. Predovšetkým je potrebné sa zbaviť tranzitnej dopravy v mestách a obciach na východnom Slovensku a takisto podporovať verejnú dopravu. Regionálna dopravná stratégia by sa podľa nich mala riešiť v rámci Prešovského a Košického kraja spoločne,“ uviedla hovorkyňa predsedu PSK Veronika Fitzeková.

Severný obchvat z európskych fondov

Na stretnutí sa hovorilo aj o konkrétnych projektoch, možnostiach výstavby diaľnic a rýchlostných ciest v Prešovskom kraji. Zástupcovia poradenskej organizácie Európskej komisie sa podľa Fitzekovej vyjadrili, že pri jednotlivých projektoch je potrebné ich posudzovať nielen cez technické riešenie, ale vnímať aj to, ktoré sú ekonomicky najefektívnejšie.

Nesmie sa podľa nich zabúdať na životné prostredie a musí byť vypracovaná analýza nákladov a výnosov jednotlivých variantov. Na základe tohto je možné vypracovať riešenie, ktoré je najlepšie. Účastníci stretnutia sa venovali aj severnému obchvatu Prešova, na ktorý je potrebných približne 453 miliónov eur, tie by mali pochádzať práve z európskych fondov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM