Radka Deckerová Rôzne

Dlhodobý výhľad počasia na september: Môžeme sa ešte tešiť na teplé dni?

V septembri by mali teploty na Slovensku dosahovať hodnoty mierne nad normálnym stavom, ktorý je charakteristický pre toto ročné obdobie - zrážok by mohlo spadnúť menej, ako tomu v septembri zvyčajne býva.

Ilustračný obrázok k článku Dlhodobý výhľad počasia na september: Môžeme sa ešte tešiť na teplé dni?
Foto: Monika Földešiová

Prvý septembrový týždeň by mal teplejší a suchší v porovnaní s dlhodobým priemerom pre toto obdobie, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke vo výhľade počasia na deviaty mesiac.

Aj v ďalších týždňoch septembra s najväčšou pravdepodobnosťou teploty mierne prekročia bežné teploty pre toto obdobie a zrážok bude menej.

Zverejnený výhľad počasia na september je interpretáciou predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF) na ďalší mesiac. „Pre odhad vývoja počasia na obdobie viac než 10 dní dopredu ECMWF využíva previazanie atmosférického predpovedného modelu s oceánskym, keďže na dlhší čas vopred zohrávajú významnú úlohu nielen počiatočné podmienky v atmosfére (aktuálny stav počasia, z ktorého výpočet začína), ale aj zmeny v oceánskej cirkulácii,“ vysvetľuje SHMÚ. Táto forma výhľadu počasia má výlučne experimentálny charakter.

Podľa SHMÚ býva v nížinách počas septembra priemer denných miním teploty vzduchu 8 až 12 stupňov Celzia a priemer denných maxím v rozpätí od 19 do 24 stupňov Celzia. V hornatých oblastiach na severe Slovenska býva v septembri priemer denných miním 5 až 9 stupňov Celzia a priemer denných maxím teploty vzduchu 17 až 19 stupňov Celzia. Priemerný mesačný úhrn zrážok v septembri v nížinách dosahuje zväčša okolo 50 milimetrov, v horských oblastiach od 60 do 80 milimetrov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM