Ľubomír Hudačko Správy

Schvaľovanie novej voľby hlavného kontrolóra v Prešove: Pravica hromadne opustila rokovaciu sálu!

Mestské zastupiteľstvo v Prešove schválilo novú voľbu hlavného kontrolóra mesta. Termín podania prihlášok je do 5. mája a voľba by sa mala uskutočniť verejne 19. mája. Za voľbu hlasovali poslanci strany Smer-SD a Klub nezávislých poslancov, pravicová koalícia pred hlasovaním opustila miestnosť.

Ilustračný obrázok k článku Schvaľovanie novej voľby hlavného kontrolóra v Prešove: Pravica hromadne opustila rokovaciu sálu!
Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek tomu, že kontrolór Alexander Ernst, ktorému primátor listom oznámil zánik jeho funkcie preto, že sa do 30 dní od nástupu nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl, je členom strany Smer-SD. Ernst sa voči tomuto ohradil a podal aj žalobu na okresný súd. Ten už predbežným opatrením rozhodol, že mesto musí kontrolórovi platiť 500 eur každý mesiac finančnú náhradu, pokiaľ súd vo veci nerozhodne.

Primátor: Mesto určite nešafári s majetkom

„V podstate jedna nezákonnosť vyprodukovala ďalšiu, teda voľbu hlavného kontrolóra, pričom jeden hlavný kontrolór už zvolený je. Túto záležitosť musím prerokovať s právnikmi a potom podnikneme kroky. Prekvapilo ma stanovisko strany SMER-SD v tejto situácii, myslím si, že sa dalo reagovať aj inak,“ uviedol po rozhodnutí zastupiteľstva Er­nst.

Predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD a nezávislí v mestskom parlamente Svetlana Pavlovičová v rozprave povedala, že problém sa vyrieši, ak bude vyhlásená nová voľby hlavného kontrolóra, do ktorej sa môže znova prihlásiť aj Ernst. Ten však povedal, že žalobu nestiahne ani v prípade, keby bol znova zvolený. Zatiaľ však nevedel povedať či podá prihlášku do výberového konania. Primátor mesta Prešov Pavel Hagyari na margo rozhodnutia parlamentu poznamenal, že mesto určite nezákonne nešafári s majetkom a neteší ho táto situácia, no musel postupovať podľa zákona.

Petícia občanov za Ernsta

Nová voľba túto situáciu podľa neho vyrieši. Nevedel však povedať či mesto podalo odvolanie voči predbežnému opatreniu okresného súdu. Poukázal aj na to, že poslanci hlavnému kontrolórovi schválili odmenu 30 percent jeho mzdy za 2. polrok roka 2013, pričom jeho funkcia podľa neho zanikla ešte v auguste. „Nechcel som tým povedať, že mu odmenu nevyplatím, ale to, že si k zákonnosti tohto uznesenia nechám pripraviť právnu analýzu,“ uviedol Hagyari.

Niekoľko občanov zbieralo na podporu Alexandra Ernsta podpisy v petícii. Tú odovzdali na mestskom úrade ešte na konci minulého týždňa. Spolu vyzbierali 1069 podpisov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM