Monika Földešiová Kultúra

Šarišská galéria dáva priestor prehliadke súčasného umenia

Šarišská galéria (ŠG) v Prešove dá opäť priestor prehliadke súčasného umenia. Pripravila totiž vďaka iniciatíve skupiny mladých umelcov výstavný projekt ako príležitosť na prezentáciu súčasných trendov reprezentovaných mladými umelcami východného Slo

Výstava pod názvom sejfBOOK bude v Malej výstavnej sieni ŠG umiestnená od štvrtku (18.11.). Jej cieľom je podľa kurátorky Magdalény Bačovej umožniť vzájomné stretnutie a konfrontáciu mladých nádejných umeleckých osobností a širokej verejnosti ponúknuť príležitosť spoznať najnovšie posily výtvarného umenia v regióne.
Prešovská galéria sa tak po istom čase stáva miestom, kde bude možné stretnúť sa s autentickou, nekomerčnou tvorbou. „Je príležitosťou pre galériu i umelcov priniesť niečo nové, vystaviť nekonvenčné práce, ktoré neboli doposiaľ zverejnené na žiadnej inej výstave a premiérovo ich ponúka práve táto výstava,“ uviedla Bačová.
Na projekte sa zúčastňuje 17 výtvarníkov, ktorí pochádzajú z viacerých miest regiónu Prešova, Košíc, Vranova nad Topľou, Michaloviec, či Sniny a Veľkého Šariša. Tieto mestá sú vzájomne prepojené pravidelnou spoluprácou umelcov, ktorá je v súčasnosti umocnená aj aktivitami v rámci projektu Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013.
Diela čerstvých absolventov výtvarných škôl sú často vytvorené v skromných suterénnych podmienkach, podľa Bačovej však majú silný výraz a sú ukážkou hodnôt nepodliehajúcich komercii. Názov výstavy v sebe ukrýva dva pojmy a dva významy, „sejf“ rieši niečo súkromné, intímne a ukryté a novotvar „sejfbook“ poukazuje malým spodobnením na aktuálnu masovú, verejnú komunikáciu medzi autormi prostredníctvom Facebooku.
Výstava v ŠG v Prešove dáva facebookovej prezentácii dôležitý chýbajúci rozmer a obrazy, objekty, grafika, fotografia, videoprojekcia, inštalácie a nové médiá ponúkajú príležitosť na neobyčajné zážitky. Záujemcovia ju budú môcť v priestoroch ŠG vidieť do 16. januára budúceho roka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM