Ľubomír Hudačko Kultúra

Šanca pre milovníkov umenia: V prešovskej Caraffovej väznici otvorili dvojvýstavu súčasných umelcov

Versus 2015 a Kúzlo ženy sú názvy dvoch výstav, ktoré si verejnosť môže prísť pozrieť do prešovskej mestskej galérie v historických priestoroch Caraffovej väznice. Vernisáž sa konala vo štvrtok 12. novembra. Obe výstavy budú sprístupnené do 4. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Šanca pre milovníkov umenia: V prešovskej Caraffovej väznici otvorili dvojvýstavu súčasných umelcov
Zdroj: TASR

Ako uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, výstava Versus 2015 ponúka nahliadnutie do zákutí neznámej krajiny. Diela vznikli na pracovnom stretnutí v prihraničnej obci s Poľskom v Stebníckej Hute v okrese Bardejov. Ich autormi sú Slavomír Capek, Patrik Čech, Tatiana Bachurová, Tomáš Telepák, Jaro Švestka a Emília Blašková. Žánrovo je zastúpená fotografia, maľba a inštalácia.

Cieľom prehĺbiť konfrontačný priestor

Projekt Versus s podnázvom Folk elements in the modern art, teda ľudové prvky v modernom umení, je dlhodobá aktivita z dielne Občianskeho združenia Rutenicart. Jeho cieľom je prehĺbiť konfrontačný priestor súčasných slovenských umelcov, ktorý sa viaže na tradície a dedičstvo slovenského ľudového umenia.

Výsledkom by malo byť spopularizovanie ľudového umenia v dobe, kedy si už odkazy z minulosti, množstvo tradičných prvkov, prestávame všímať a uvedomovať. Projekt chce znovuobjaviť zabudnuté bohatstvo tvorivej činnosti anonymných predkov a prostredníctvom umeleckej tvorby súčasných autorov ho šíriť ďalej. Kurátorom výstavy je Jaro Ondo. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR.

Projekt vznikol pri MDŽ

Kúzlo ženy je výstava fotografií, ktoré vytvorili Stano a Marcela Mihálikovci. Projekt vznikol v roku 2014 pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Jeho myšlienkou je zaznamenať prirodzenú krásu žien. Fotografie približujú jedinečnú ženskú osobnosť, jej momentálne rozpoloženie a pocity. Z vystavených fotografií sa dá „prečítať“ radosť, ale aj smútok, beznádej a nádej, túžba, viera aj prežité skúsenosti žien.

„Snažíme sa zvýrazniť ženskosť samú o sebe, materinský cit, lásku, obetavosť a všetky tie krásne vlastnosti, ktoré robia ženu ženou,“ uviedol za dvojicu vystavovateľov Stano Mihálik. Podľa jeho slov emócie, ak im dá človek šancu, "vyplávajú” vo všetkej majestátnosti a kráse.

Môže vás zaujímať:

Vianočná výzdoba sa tento rok v centre Prešova rozšíri: Kde všade nás bude tešiť svetielkujúca nádhera?

Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Prešova dorazia vzácne relikvie sv. Terézie!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM