Ľubomír Hudačko Rôzne

S horúčavami bojujeme aj zmrzlinou: V Prešove najviac fičí vanilková!

Osvieženie padne vhod v prebiehajúcom období v akejkoľvek forme. Ak natrafíme na zmrzlinový stánok, zrejme len málokto z nás odolá sladkému pokušeniu. Anketa v uliciach mesta priniesla odpovede, ktorá mrazená pochúťka fičí najviac.

Ilustračný obrázok k článku S horúčavami bojujeme aj zmrzlinou: V Prešove najviac fičí vanilková!
Zdroj: TASR

Najviac jazykov si pochutí na vanilkovej

Aj keď minimálne, no chtiac-nechtiac postupné zvyšovanie cien za jeden kopček zmrzliny raz za čas predajcovia musia uskutočniť. Nie všade ju kúpite za rovnakú cenu, no tá nás od kúpy nás to neodradí: „Predajnosť je viac-menej rovnaká ako v ostatných rokoch. Odkedy tu pracujem, čo je jeden rok, cenu sme nemenili. Čo sa týka chutí, na dračku ide vanilková. Hneď po nej ďalšia klasika; citrónová,“ povedala nám predavačka.

Mrazenú sladkosť si môžete dopriať aj v obchodných centrách. Tam sme narazili na rovnakú sumu za jeden kopček, no i iné chute: „Neustále musíme doplňovať zásoby jogurtovej. Najmenej sme využili príchuť šmolkovú,“ dozvedeli sme sa. Pri ďalšom okienku sme sa na odpoveď museli načakať počas plynutia dlhého radu: „Každý deň sa chute ľuďom striedajú. Ich túžby a nároky sú premenlivé, takže jednoznačne určiť najpredávanejšiu je takmer nemožné. Dalo by sa povedať, že je to úplne vyrovnané. No môj osobný pocit je, že najčastejšie doplňujeme vanilkovú,“ určila zmrzlinárka.

Ktorá áno a ktorá nie?

Zákazníkov sme sa opýtali, či by boli ochotní dopriať si aj netradičné variácie: „Neodolám stracciatele. Ani raz by som si však nedoprial cibuľovú,“ uviedol so smiechom Ján (44).

„Ja by som si rada vyskúšala makovú príchuť. Avšak, či ju vôbec niekto na svete vyrába, to je otázne. Najlepšie je striedať ovocnú so smotanovou. Vždy si dávam vanilkovú. Ak ju nemajú, tak si inú ani nekúpim. Ak sú tie prísady pekne skombinované, potom nemáte pocit, že vám nejaká chýba,“ vysvetlila pre zmenu Jana (21).

Exotické možnosti od zmrzlinárov príliš nečakajte, avšak, ani tých klasických nie je toľko, ako kedysi: „Ja som zástanca najklasickejšej zo všetkých klasických. Punčovej príchute. Toto leto ale nemám šťastie na stánok, ktorý by ju ponúkal. Asi prídem vždy v nesprávny čas,“ ozrejmil svoju túžbu Dušan (61).

Je teda podľa zúčastnených najlepším osviežujúcim prostriedkom v prebiehajúcich horúčavách práve zmrzlina? „Jednoznačne,“ zhodli sa všetci traja unisono. Ak by ste predsa len chceli staviť na niečo iné, odporúčame vám jednoduchý recept. Pohár pramenitej vody s citrónovou šťavou vás zaručene osvieži.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM