Rôzne

S hasičmi Radoslavom (†48) a Petrom (†43) sa v Prešove rozlúčilo množstvo ľudí

V areáli prešovskej hasičskej stanice a v Konkatedrále sv. Mikuláša zavládol smútok. Lúčili sa tam so zosnulými hasičmi Radoslavom Lackom (†48) a Petrom Toďorom (†43).

Ilustračný obrázok k článku S hasičmi Radoslavom (†48) a Petrom (†43) sa v Prešove rozlúčilo množstvo ľudí
14
Galéria
Zdroj: TASR

So zosnulými príslušníkmi Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove – jeho riaditeľom Radoslavom Lackom a veliteľom družstva Petrom Toďorom – sa dnes lúčili stovky ľudí.

Povýšenie in memoriam

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) obidvoch zosnulých hasičov mimoriadne povýšil in memoriam – Radoslava Lacka do hodnosti plukovníka a Petra Toďora do hodnosti kapitána „za kreovanie a rozvoj leteckej hasičskej záchrannej služby a záchranného zboru a za zodpovedný výkon štátnej služby a osobný podiel na dosahovaní mimoriadnych služobných výsledkov v Hasičskom a záchrannom zbore.“ Minister osobne odovzdal povýšenia najbližším rodinným príslušníkom.

Životy obidvoch hasičov si vyžiadal pád policajného vrtuľníka na prešovskom vojenskom letisku. Posledné zbohom im prišli dať ich kolegovia, priatelia, najťažšie niesli ich stratu príbuzní.

„Je to veľmi ťažké pre nás všetkých, lebo 20 rokov priamo pri výkone služby nezomrel žiadny hasič. Aj keď sme sa pred piatimi rokmi rozlúčili s jedným kolegom, ktorý pri zásahu zomrel na následky ťažkej choroby. Najhoršie na tom je, že sme všetci týchto našich kolegov veľmi dobre poznali aj osobne, rovnako aj ja. Je to strata, pretože to boli najlepší leteckí záchranári, boli to naši učitelia, ktorí učili tých najlepších špecialistov, aby zvládali tie ťažké situácie. Chceme sa s nimi naozaj veľmi dôstojne rozlúčiť a chceme, aby si to aj tí, ktorí tu zostali, veľmi dlho pamätali,“ uviedol prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Podľa jeho slov rozdiel medzi výcvikom a ostrým zásahom zvlášť pri leteckých záchranárov nie je žiadny, pretože nemôžu nič robiť na 99 percent. „Ak je niekto hore, je to rozhodujúce, fatálne, tam to musia robiť na 101 percent,“ zdôraznil Nejedlý.

Smútočný obrad v konkatedrále

Smútočný obrad sa konal v Konkatedrále sv. Mikuláša, kde odviezli rakvy s telami nebohých na hasičských vozidlách. Nejedlý priblížil, že u uniformovaných zložiek je stáročnou tradíciou viesť kolegov na technike, ktorá sa spája s ich prácou. Cirkevný obrad celebroval ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR biskup František Rábek.

Zosnulého Petra Toďora pochovajú dnes v Uzovciach. Radoslav Lacko bude mať pohreb v Prešove na hlavnom cintoríne v stredu 17. mája o 13.00 hodine.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Smútok v Prešove: Hasičov viezli na poslednej ceste na záchranárskych vozidlách
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM