Tlačové správy

S batohom na bicykel zvládnete aj víkendový cyklovýlet

Na dlhších cyklovýletoch ale aj kratších cestách oceníte cyklistický batoh, vďaka ktorému máte všetko potrebné hneď po ruke. Ako vybrať batoh na bicykel, ktorý bude dostatočne objemný, zároveň ale ľahký a na chrbte ho takmer neucítite?

Ilustračný obrázok k článku S batohom na bicykel zvládnete aj víkendový cyklovýlet
Zdroj: Heureka.sk

Investícia do cyklobatohu sa vyplatí

Možno si hovoríte – batoh ako batoh. V skutočnosti sa cyklistický batoh pýši mnohými špecifickými vlastnosťami, ktoré významne prispievajú k vášmu prežitku z jazdy na bicykli. Vďaka odľahčenému materiálu zbytočne nezaťažuje chrbát, konštrukcia batohu svojim prehnutím rešpektuje špecifickú polohu cyklistu nad riadidlami. Správne nastavené popruhy sa potom postarajú o to, že sa batoh na chrbte nepohne ani vo vysokej rýchlosti a serpentínach. A tým výpočet vlastnostní kvalitného cyklobatohu zďaleka nekončí.

Majte všetko potrebné po ruke

Pri kratších výletoch alebo kondičných tréningoch si vystačíte s cyklistickým batohom s objemom do 10 litrov. Ľahko doňho naskladáte všetko potrebné – okrem osobných vecí, ako je mobil, kľúče a doklady, sa v ňom nájde priestor aj pre desiatu a hydrovak.

Na jednodennom výlete oceníte batoh na bicykel s objemom minimálne 20 litrov, do ktorého si pribalíte náhradné oblečenie, a ešte vám zostane miesto pre cyklistické náradie. Vnútorné usporiadanie takéhoto cyklobatohu vám umožní mať o veciach prehľad, a tak nestrácať čas hľadaním.

Objemnejšie cyklistické batohy nájdu uplatnenie pri niekoľkodennom výlete, keďže pojmú dostatok jedla a pitia aj náhradné oblečenie vrátane topánok. Ak máte v pláne nocovať pod šírym nebom, do batohu sa vám vojde aj spací vak a ďalšie outdoorové vybavenie.

Chrbtový systém, ktorý rešpektuje potreby cyklistu

Hlavným špecifikom cyklistického batohu je prepracovaný chrbtový systém, ktorý je na mieru prispôsobený potrebám jazdca. Ako sme zmieňovali, batoh svojím tvarom kopíruje typické prehnutie cyklistu nad riadidlami, zároveň ale celkom neprilieha k jeho chrbtu, vďaka čomu dochádza k účinnému odvetrávaniu. Aby batoh na vašom chrbte sedel ako pribitý, musí byť vybavený nastaviteľnými ramennými popruhmi, ktoré možno zafixovať pomocou hrudného popruh. Pri väčších batohoch na bicykel sa môžete stretnúť aj s bedrovým pásom, ktorý pomáha rovnomerne rozložiť hmotnosť nákladu na chrbte. Správne nastavenie popruhov zaistí, že sa batoh na chrbte pri jazde ani nepohne a nemení tak vaše ťažisko, takže ani v náročných úsekoch nestratíte rovnováhu.

Detaily, ktoré si zaslúžia pozornosť

Batohy na bicykel by možno boli len z polovice tak obľúbené, keby nedisponovali rozmanitými vychytávkami. Špeciálne vrecko na cyklistické okuliare, úchyt na cyklistickú helmu alebo sieťované bočné vrecko na prevlhnuté oblečenie – to všetko vám prežitok z jazdy zlepší, ale k nutnej výbave cyklobatohu to isto nepatrí. Na čom by ste ale mali trvať, je možnosť umiestnenia hydrovaku – batohy na bicykel bývajú za týmto účelom vybavené špeciálnou priehradkou na rezervoár na vodu, z ktorého ľahko vyvediete hadičku až do ramenného popruhu. Piť tak môžete za jazdy bez toho, aby ste dali ruky dolu z riadidiel. Vhod príde tiež integrovaná pláštenka, ktorá v prípade dažďa ochráni batoh vrátane jeho obsahu, alebo reflexné prvky, ktoré na vás za zhoršenej viditeľnosti upozornia vodičov áut.

Zdroj: Heureka.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Heureka.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM