Marcel Mojžiš Rôzne

Rušno na Starej tehelni: Rómom vypratávali byty...

Rázne kroky mesta! V lokalite Stará tehelňa dnes vypratali osem nájomných bytov. Štyri z nich museli byť uvolnené kvôli nesúhlasu domácich aj násilnejším spôsobom. Dôvodom na ukončenie nájomnej zmluvy je podľa primátora výška dlhu a devastovanie byto

Mesto Prešov bude podľa slov primátora Pavla Hagyariho voči neplatičom nájomného v mestských bytoch postupovať razantnejšie. Príkladom je stredajšie vypratanie ôsmich nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa, kde podľa odhadov žije okolo 1700 obyvateľov prevažne rómskej komunity.

[blockquote]Mesto postavilo vyše 180 nových bytov v spomínanej lokalite a presťahovali sem obyvateľov z niekoľkých prešovských ulíc. Viacerí z nich si však neplnia záväzky voči dodávateľom energií ani samotnému mestu. „Dnes bude vyprataných osem bytov, z toho štyri boli odovzdané dobrovoľne na základe výzvy a ďalšie štyri budú vypratané aj násilnejším spôsobom v spolupráci s exekútorom,“ povedal primátor. Dôvodom na ukončenie nájomnej zmluvy je výška dlhu a devastovanie bytového fondu.[/blockquote] Nie všetky však boli obývané, nakoľko niektorí ich nájomníci sú v zahraničí. Majetok, ktorý zostal v bytoch po nájomníkoch, zdokumentovali a bude uskladnený. Podľa Hagyariho v tomto prípade nejde o rodiny, kde je mesto povinné zabezpečiť náhradné ubytovanie. Predpokladá, že sa odsťahujú k príbuzným do okolitých osád. Primátor pripomenul, že takýto postup bude radnica praktizovať aj naďalej. Uvoľnené byty budú po vyprataní uzamknuté a zamrežované, aby sa do nich nenasťahovali ľudia bez súhlasu mesta.

Primátor dodal, že mesto má ďalšie lokality, kde registrujú dlžníkov a nezodpovedných nájomníkov a aj tam plánujú razantne zakročiť. Na Starej tehelni však, žije mnoho rodín, ktoré si svoje záväzky voči mestu plnia. Medzi nich patrí aj 56-ročná nájomníčka. Tvrdí, že v blokoch bývajú rôzni ľudia, tí poctiví však na nezodpovedných doplácajú. „Niekedy tu načierno ťahali elektrinu, keď som to išla na elektrárne oznámiť, povedali mi, že si mám dávať pozor. Koľkokrát mi vypadol prúd a ja pravidelne platím,“ rozhorčila sa nájomníčka, ktorej sa nepáči ani neporiadok v spoločných priestoroch.

presov24.sk/tasr Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM