Rôzne

Rozmarija opäť úspešne reprezentovala naše mesto: Zaujala na festivale v Turecku

Detský folklórny súbor Rozmarija sa vrátil z medzinárodného detského folklórneho festivalu, ktorý sa uskutočnil v tureckom Istanbule.

Ilustračný obrázok k článku Rozmarija opäť úspešne reprezentovala naše mesto: Zaujala na festivale v Turecku
2
Galéria
Zdroj: FS Rozmarija

Naše mesto reprezentoval 25-členný tím talentovaných detí a mládeže. V ázijskej časti Istanbulu pri Bosporskom prielive Pendik strávili 7 dní spolu s jedenástimi súbormi z Číny, Indonézie, Bulharska, Malajzie, Macedónska, Kirgizstanu, Česka, Maďarska, Azerbajdžanu, Cypru a domáceho Turecka.

Už po tretíkrát

„Na tomto festivale získava náš detský folklórny súbor každoročne vysoké ohodnotenie, preto sa ho zúčastnil už po tretíkrát,“ pochválila súbor jeho vedúca Danka Kovalčíková. Rozmarija svojím špecificky, prevažne humorne spracovaným šarišským folklórom vyvolala množstvo úsmevov a v domácej šarištine rozosmiala nielen turecké publikum.

Množstvo skúseností a zážitkov

Reprezentačný tím bol spolu s ostatnými súbormi ubytovaný v tureckých rodinách, kde mohli deti vidieť a zažiť domácu kultúru, zvyky a tradície. Oproti minulému roku boli teraz členovia súboru ubytovaní v rodinách z nižšej vrstvy, kde videli, že aj keď niektorí ľudia nemajú veľa peňazí, sú o to viac úprimnejší a vľúdnejší. Turci boli veľmi pohostinní, starostliví a k jednotlivým súborom pristupovali s úctou k ich vlastnej kultúre. Rozmarija okrem účasti na festivale absolvovala aj celodennú plavbu loďou celým Bosporským prielivom a navštívila svetoznáme pamiatky Sultán Ahmed centra.

Deti sa z Turecka vrátili šťastné a obohatené o obrovské množstvo skúseností a zážitkov. „Po týždennom oddychu naše mesto reprezentuje aj staršia časť súboru Rozmarija, a to po prvýkrát v susednej Ukrajine na medzinárodnom folklórnom festivale v meste Ľvov,“ dodala Danka Kovalčíková.

FOTO: Známy prešovský folklórny súbor sa zúčastnil na medzinárodnom festivale
2
Galéria
Zdroj: FS Rozmarija
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM