Ľubomír Hudačko Správy

Rozmarija absolvovala festival v krajine polmesiaca: Kroky od domácich Prešovčania rozhodne neočakávali!

Prešovský Detský folklórny súbor Rozmarija má za sebou ďalší úspešný festival. Vrátil sa z tureckého mesta Kocaeli - Izmit a zažil tam od domácich niečo, čo rozhodne neočakával. Siedmy ročník festivalu, ktorý sa konal hlavne pri príležitosti Dňa detí, prišlo 1 100 detí v krojoch zo 44 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Rozmarija absolvovala festival v krajine polmesiaca: Kroky od domácich Prešovčania rozhodne neočakávali!
Zdroj: Dnes24.sk

A tie vytvorili atmosféru skutočného Medzinárodného dňa detí, ktorý bol naozaj veľkolepý.

Festival absolvovali prvýkrát

Nielen kvôli programu, v ktorom členovia súbori mohli vidieť folklór pre z neznámej Abkházie, sedemročné siroty Sýrie, až po deti zo Senegalu z afrického kontinentu. Izmit, vzdialený len hodinku od Istanbulu, je mu aj architektonicky podobný. Krásne historické mesto postavené okolo zálivu plného tulipánov všetkých farieb s historickou vojenskou loďou a ponorkou z 2. svetovej vojny, očarilo všetkých. Svojou krásou, veľkoleposťou festivalu i jeho organizáciou.

Majestátnosť festivalu nepramenila len z možnosti vidieť, ako sa Deň detí robí v obrovskom zábavnom centre plnom športových a iných atrakcií pre deti. Bolo to hlavne pre všetko, čo Turci urobili pre slovenské deti z Rozmarije, ktoré reprezentovali Slovensko na tomto festivale prvýkrát.

Absolútne neočakávaný krok

Dostali napríklad, ako jediní z účastníkov, povolenie byť v rodinách po dvoch, čo bola čestná výnimka pre dvadsaťpäťčlennú výpravu zo Slovenska. Pri umiestňovaní do rodín, však urobila jedna Turkyňa výnimku a vzala do rodiny až štyroch členov Rozmarije, dve dievčatká a dvoch pätnásťročných muzikantov, čo bolo absolútne neočakávané aj pre organizátorov.

Prejavom úcty a radosti bolo napríklad tiež, že tureckí „náhradní“ rodičia kupovali deťom všetko, čo si zapriali. Organizácia takého veľkého počtu účastníkov festivalu bola perfektná vrátane ubytovania, stravy, či sprievodcov. Akýkoľvek problém, ktorý nastal sa okamžite vyriešil. Súbor odchádzal domov šťastný, lebo tí všetci ľudia, fantastické mamky, ockovia a organizátori mu vyrobili nezabudnuteľný najkrajší Medzinárodný deň detí i celý päťdňový festival.

Čítajte tiež:

Dobrá správa pre rodičov: Tri prešovské škôlky budú mať rozšírené kapacity, vieme o ktoré ide!

Vysokoškolský festival v Prešove prilákal sympatické krásky: 3 najpôvabnejšie návštevníčky Unipofestu

foto: FS Rozmarija

Prešovský súbor Rozmarija: Očaril v Turecku!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM