Ľubomír Hudačko Správy

Rozkol v pravoslávnej cirkvi: Bývalý metropolita sa chce do úradu vrátiť!

Slávnostný akt v pravoslávnej cirkvi sprevádza rozkol. Prešovský arcibiskup Rastislav by mal byť v nedeľu slávnostne uvedený do úradu metropolitu Pravoslávnej cirkvi. Do úradu sa však chce vrátiť bývalý metropolita Kryštof sa, podľa neho bude intronizácia zbytočná.

Ilustračný obrázok k článku Rozkol v pravoslávnej cirkvi: Bývalý metropolita sa chce do úradu vrátiť!
Zdroj: Webnoviny.sk

Intronizácia by sa mala uskutočniť o 9.00 h v Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského v Prešove.

Chce sa vrátiť

Predchádzajúci metropolita Kryštof, ktorý v apríli 2013 rezignoval pre viaceré obvinenia, tvrdí, že do úradu metropolitu sa chce vrátiť a intronizácia bude nekanonická a zbytočná.

„Intronizácia sa uskutoční na základe rozhodnutia XIII. mimoriadneho snemu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, ktorý je podľa Ústavy Pravoslávnej cirkvi najvyšším vieroučným, ústavodarným správnym a cirkevnokánonickým orgánom miestnej cirkvi,“ uviedol hovorca Pravoslávnej synody Milan Gerka. K listu vladyku Kryštofa sa však nechcel vyjadriť, kým sa s ním nespojí a on nepotvrdí svoje stanovisko.

Konzultoval to s patriarchom

Vladyka Kryštof hovorí, že jeho návrat na post metropolitu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a Slovenska je v súlade s kanónom, pretože obvinenia voči nemu boli nepravdivé a vzaté späť. Rozhodnutie údajne konzultoval aj s patriarchom Bartolomejom ako hlavným predstaviteľom Pravoslávnej cirkvi na svete a oficiálne bude potvrdené 8. marca.

Gerka zatiaľ len povedal, že na intronizácii prešovského arcibiskupa Rastislava sa zúčastnia zástupcovia miestnych Pravoslávnych cirkví vo svete, predstavitelia Rímskokatolíckej cirkvi, Gréckokatolíckej cirkvi, Evanjelickej cirkvi a.v. a Reformovanej cirkvi, ďalej významní zástupcovia štátnej správy, diplomatických zborov akreditovaných v Slovenskej republike, predstavitelia miestnych samospráv a ďalší hostia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM