Ľubomír Hudačko Kultúra

Rozhovor s Mirom Táslerom z IMT Smile: Amfiteáter bude vyzerať úplne inak!

Spravili maličký krok ku kultúre v Prešove. Hudobník a člen kapely IMT Smile Miroslav Tásler takto reagoval na odklepnutie prešovských poslancov amfiteátra do prenájmu OZ na dvadsať rokov. Poodhalil, čo čaká miesto, ktoré znamená kus histórie v budúcnosti i ďalšie novinky a fakty.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Mirom Táslerom z IMT Smile: Amfiteáter bude vyzerať úplne inak!
Zdroj: YouTube.com

Dobrý festival je tu! Už tretí rok sa uskutoční v prešovskom amfiteátri, o ktorom bola v ostatných dňoch reč z viacerých strán. O odklepnutí aj stopnutí prenájmu pre hudobníka Mira Táslera sme písali aj my, teraz kroky poslancov aj plány do ďalších rokov pre portál Prešov 24 prezradil samotný člen kapely IMT Smile.

Poslanci vám odklepli prenájom amfiteátra na dvadsať rokov. Dobrá správa, však?

Som rád, že sa poslancom vrátil rozum a že prestali politizovať a že nakoniec schválili zámer občianskeho združenia amfiteáter Prešov na dlhodobý prenájom. Ja som ho už mal v prenájme dva roky a investoval som tu vyše stotisíc eur. A myslím si, že je to už vidno, že tu niečo bolo investované. Za dvadsať rokov amfiteáter bude vyzerať úplne inak, ako vyzeral predtým a myslím si, že sa z neho stane dôstojný mestský park. Bude prvý, ktorý určí smer amfiteátrov, akým sa bude uberať aj ďalšie v iných mestách a budú vlastne kopírovať ten vzor. Chodia za mnou aj iné mestá a pýtajú sa, ako to celé funguje.

Čakali ste na prenájom a na tú zmluvu asi veľmi dlho…

…už sme tu dokonca mali rozostavané dlažby na chodníky, ktoré tu boli štyri mesiace a čakali sme len na papier. A nakoniec sme tesne pred festivalom všetky museli zbaliť, napaletovať a odniesť ich preč, pretože zavadzajú. A nestihli by sme ich poukladať na miesta. Po festivale tu spravíme chodníky, lavičky, spraví sa tu oddychová zóna. Bude tu knižnica, malé kontrolované ohnisko. Bude tu stály detský kútik, hracia zóna pre deti. Bude to naozaj taký maličký anglický park. Tak by som to nazval.

Čo všetko obnáša usporiadať taký festival?

Strašne veľa vecí, od zmyselných vecí, až po nezmyselné. Najskôr je to nejaký nápad, čo by som chcel. Potom milión hádok s našimi ľuďmi a porady čo áno a čo nie. Potom je z toho nejaký výsledok, ale aj zase aj hádky. Potom sa to pustí vonku a vznikne Dobrý festival.

Viete odhadnúť počet ľudí, ktorí sa podieľajú na príprave festivalu?

Je v tom množstvo ľudí a tento rok je to rekord. Doteraz sa neangažovalo do festivalu toľko ľudí ako tento rok. Sú to stovky, ktorí pomáhajú. Máme veľa dobrovoľníkov, ktorých sme v takom počte nemali. Vlani aj predvlani to bolo strašne ťažké, teraz je veľa dobrovoľníkov, ktorí pracujú za vstup. Som veľmi rád, že sa našla po siedmich rokoch komunita ľudí, ktorá sa dala dokopy. Ak by sme ich nemali, v živote by sme ten obrovský areál nevypratali. Je to aj veľká investícia z mojej strany, museli sme nakúpiť veľa strojov, máme dva traktory. Máme kosačky, aby sme dokázali spraviť areál dokopy a pravidelne kosiť. To sú zložité veci, ktoré sa nám predtým ani nesnívali, že ich budeme riešiť. Je v tom veľa stavebných úprav, zakrývali sme pódium, zatepľovali sme, robili sme omietky. Teraz išlo aj o vonkajšie fasády a opravy. Pred rokmi nebol areál pripravený na festival. Snažili sme sa všetky možné veci dať dokopy.

Bude k dispozícii aj separovaný odpad?

Máme tu separovaný odpad, z čoho sa teším. Budeme jeden z festivalov, ktorý sa priradí k tým zahraničným, kde je toto bežná vec. Dúfam, že Prešovčania pochopia, že sklo sa nebude hádzať do papiera a podobne. Verím, že budú separovať a že pomôžu k tomu, aby aj tento festival bol čistejší a aby aj mesto bolo čistejšie.

O tom, aké má Miro Tásler v Prešove obľúbené miesta a čo všetko na amfiteátri aj v tomto roku ešte plánuje sa dozviete v ďalšej časti rozhovoru. Sledujte portál Prešov 24!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM