Ľubomír Hudačko Rôzne

Rozhovor s Katkou Knechtovou: Prešov je úplne iný ako ďalšie mestá

Pôsobila v zásadných hudobných skupinách, ktoré mali ohlas nielen na Slovensku. Hru na gitaru striedala s klavírom, mala však sen sadnúť si aj za bicie a tak založila projekt The Cubes. Koncertuje, tvorí aj pre filmy a v rozhovore prezradila, prečo takmer vôbec nepočúva hudbu. Katka Knechtová.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Katkou Knechtovou: Prešov je úplne iný ako ďalšie mestá
Zdroj: Dnes24.sk

Dievčenská kapela bol jej sen odjakživa. Muzikantské začiatky absolvovala najprv v IMT Smile, neskôr sa presunula do Pehy, ale nikde parťáčku nemala.

The Cubes má pauzu

Okrem sólovej dráhy tak spolupracuje aj so sestrami Humeňanskými vo formácii The Cubes, kde sa cíti ako plaz na suchu: "Nebol to zámer, aby sa o tomto projekte veľa hovorilo, každá z nás má povinnosti na každom kroku a venujeme sa prioritne im. Veľmi som však chcela hrať na bicie a ešte kedysi na chate pred vhupnutím do celého hudobného kolobehu som si predstavovala, že budem mať takú kapelu, kde bude ženský kolektív.

Vyšiel nám album, čo považujem za obrovský úspech. Momentálne máme pauzu, pretože prišli do toho letné festivaly a rôzne iné povinnosti. Zúročila som v kapele svoje skúsenosti, cítila som sa ako producent. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť," povedala.

Tajomný Zodiak

Katarína okrem toho pripravila aj nejednu pieseň pre film. Bathory ozvláštnila skladbou Muoj Bože, snímka s upírskou tematikou Isabel dostala rovnomenné pomenovanie ako pieseň a najnovšie spieva, že Zem je guľatá: "Oslovili ma šikovní študenti z Bratislavy, ktorí vytvorili nádherný krátkometrážny film (pracovný názov má Zem je guľatá, pozn .red). Pôvodne som rozmýšľala, či do toho pôjdem. Povedala som si však, že to nebudem zavrhovať, kým to neuvidím.

Nakoniec sa mi to veľmi páčilo. Je to zaujímavá výzva, teší ma, že sa moja práca niekomu páči. To ma baví, ale pesnička nemá singlovú ambíciu. Natočený bol na motívy poviedok Dušana Mitanu. Zatiaľ to nechám v šuflíku, kým nebude film von a potom to hodíme pre fanúšikov na web," uviedla Katka. Ten by mal mať premiéru už teraz v októbri, podľa speváčky by bola škoda nechať pieseň napospas osudu kdesi v tajomne Zodiaku.

Môj domov je Prešov

Sympatická interpretka prezradila, prečo ostala bývať v Prešove: "Základná vec je to, že sa tu cítim ako doma, je to môj domov. Určité veci si odpracujem v Bratislave, ak ma niekto potrebuje a potom sa môžem vrátiť domov. Nebola som odkázaná na to, že musím ísť niekam inam žiť. Mám tu stále svojich známych a mám tu aj svoj pokoj.

Nie som ten typ hudobníka – exhibicionistu, ktorý sa zaradí len tak k inému životnému štýlu. Je to možno škoda, lebo by som mohla byť aj ďalej, ale toto je taká zásadná vec, že jednoducho môj domov je tu. Základná nevýhoda je však cestovanie. Sú to tisícky kilometrov, túto vec naozaj nemám veľmi rada," povedala s úsmevom.

Na dôchodku možno budem vyučovať

Prešovčanka netají, že ku gitare a klavíru má silný vzťah. No na vyučovanie týchto nástrojov by sa nepodujala: „Som intuitívny hráč, snažím sa hľadať nové možnosti na klavíri a gitare sama. Nemám taký zmysel, ako napríklad Daniel Špiner, ktorý niečo počuje a hneď to zahrá. Učiť teda rozhodne nemôžem. Ale ak budem na dôchodku a možno vážna pani speváčka, tak môžem ľuďom poradiť a pomôcť im. Zatiaľ sa venujem svojim piesňam, absolvovala pre mňa zrejme najkrajšie akustické turné na jar. Najbližšie sa chystám ako hosť na turné Davida Kollera. Okrem toho sa chystám do štúdia nahrávať nové piesne, v lete som si zatiaľ pripravila demonahrávky. Opäť sa vrátim k tomu mäkkému, príjemnému zvuku,“ prezradila svoje plány na záver 1. časti nášho rozhovoru. V tej ďalšej sa dozviete onedlho aj pikošku o skladbe Spomaľ!

Katarína Knechtová Isabel
1
Galéria
Katka Knechtová
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM