Rôzne

Rozdali prešovské ocenenia: Leureátmi sú kontrolór mesta i Gymnázium J. A. Raymana

Odovzdané boli verejné ocenenia - Cena mesta Prešov, Cena primátora mesta, Opálové zrnko a Čestné občianstvo mesta Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Rozdali prešovské ocenenia: Leureátmi sú kontrolór mesta i Gymnázium J. A. Raymana
Zdroj: Mesto Prešov

Verejné ocenenia mesta Prešov za rok 2023 si počas stredajšieho slávnostného zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Prešov v historickej sále Parku kultúry a oddychu prevzali tohtoroční laureáti.

Odovzdané boli verejné ocenenia – Cena mesta Prešov, Cena primátora mesta, Opálové zrnko a Čestné občianstvo mesta Prešov.

V poradí desiatym čestným občanom mesta Prešov sa stal spevák Peter Lipa.

Celoživotné úspechy

Čestné občianstvo mu udelili za rozvoj a podporu prešovskej hudobnej kultúry a celoživotné hudobné úspechy, prostredníctvom ktorých svojou hudobnou tvorbou a umením reprezentuje svoje rodné mesto.

Cenu mesta Prešov za rok 2023 získal profesor Karol Horák za angažovanosť a tvorivé činy v umeleckej, vedeckej, pedagogickej, publicistickej a výchovnej oblasti, ako aj za zviditeľňovanie mesta Prešov doma i v zahraničí.

Riaditeľka i sprievodkyňa

Ocenili i riaditeľku Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Ivetu Hurnú. Cenu získala za vynikajúce výsledky v oblasti kultúry, knihovníctva a vzdelávania, ako aj reprezentáciu mesta a predovšetkým za vedenie krajskej knižnice.

Za dlhoročný prínos, odborné a mimoriadne ľudské úsilie pri propagácii mesta Prešov cenu získala lektorka, sprievodkyňa v Múzeu židovskej kultúry v Prešove Zora Mihoková.

Cenu mesta Prešov získalo aj Gymnázium Jána Adama Raymana, a to za dlhoročnú prácu v oblasti vzdelávania a výchovy detí a mládeže, ako aj za reprezentáciu mesta doma i v zahraničí.

Cena pre firmu

Cenu Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2023 získala firma Seak za významný prínos na technologickom trhu, zavádzanie inovatívnych metód do vývoja a výroby a prínos v oblasti zamestnanosti, ekonomického rozvoja mesta Prešov a šírenie jeho dobrého mena a prezentáciu doma i v zahraničí.

Cenu primátora si prevzal Prešovčan Radoslav Danilák za prínos v oblasti informačných technológií vo svete.

Prínos pre kinematografiu

Oceneným je i hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

Ocenenie získal za dlhoročnú profesionálnu prácu pre mesto Prešov, presadzovanie princípov zákonnosti a hospodárnosti v samospráve, občiansku angažovanosť a výraznú charitatívnu činnosť.

Tretím oceneným je kameraman Alexander Šurkala, ktorý cenu získal za jeho významný a dlhoročný prínos v oblasti kinematografie na Slovensku i v zahraničí a šírenie dobrého mena mesta Prešov doma i vo svete.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM