Správy

Rómsku osadu na východe chcú pretestovať: Bytovky, v ktorej žijú sú v dezolátnom stave

Úplné uzatvorenie osady nepovažuje starosta obce za potrebné. Spomedzi jej 800 obyvateľov sa podľa neho koronavírus potvrdil u piatich z nich.

Ilustračný obrázok k článku Rómsku osadu na východe chcú pretestovať: Bytovky, v ktorej žijú sú v dezolátnom stave
Zdroj: TASR

V súvislosti s výskytom ochorenia Covid-19 medzi obyvateľmi rómskej osady v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou rozhodol obecný krízový štáb o opätovnom plošnom pretestovaní jej obyvateľov.

V dezolátnom stave

„S policajným zborom sme sa dohodli, že obyvateľov osady budú kontrolovať, keď budú chcieť ísť mimo nej, rovnako ako teraz polícia kontroluje akýchkoľvek iných občanov,“ ozrejmil aktuálny prístup samosprávy k nariadeniam vydaným pre obec regionálnou hygieničkou.

Podľa Barátových slov je nemožné nielen zabezpečiť v komunite dodržiavanie karantény, ale tiež dezinfekciu osady. Ako vysvetlil, obyvatelia osady žijú v dvoch bytových domoch zo 70. rokov 20. storočia, ktoré sa nachádzajú v „dezolátnom stave“, ďalší v približne 70 chatrčiach „nalepených jedna na druhú“.

Dezinfekcia nemožná

„Izolácia je tam doslova minimálna. Ak by boli pozitívni z jednej rodiny, to (dezinfekcia, pozn. red. ) by sa ešte dalo zariadiť, ale sú roztrúsení po celej osade. Dezinfikovať celú osadu je neuskutočniteľné,“ doplnil.

Na základe rozhodnutia obecného krízového štábu, ktorý zasadal v utorok 26. januára, plánujú nasledujúci víkend (30. – 31. 1.) pretestovať všetkých obyvateľov osady starších ako desať rokov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM