Ľubomír Hudačko Správy

Rómovia v prešovskej Starej tehelni? Po TÝCHTO slovách mesta sa majú prečo tešiť

Rómovia z Prešova sa môžu tešiť, že im mesto chce rozšíriť priestory komunitného centra. To totiž na Starej tehelni doposiaľ kapacitne nepostačuje, v súčasnosti funguje provizórne v unimobunkách. V budúcnosti by mohla vzniknúť aj chránená dielňa.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia v prešovskej Starej tehelni? Po TÝCHTO slovách mesta sa majú prečo tešiť
Zdroj: TASR

Priestor pre zabezpečenie vzdelávacej, tréningovej činnosti a voľnočasových aktivít, poskytovanie služieb v oblasti sociálneho poradenstva, poradenstvo v oblasti zamestnania a priestor pre využitie voľného času na Starej Tehelni v Prešove chce mesto rozšíriť. V blízkej budúcnosti je zámerom tieto priestory ešte ďalej zveľaďovať a vytvoriť podmienky pre vznik chránenej dielne.

Projektová dokumentácia z vlastných zdrojov

„Práve preto chceme zrekonštruovať pivničné priestory bytovej jednotky v danej lokalite na Komunitné centrum, ktoré by sme využívali na prácu s deťmi a rodičmi marginalizovanej rómskej komunity, aby sme zlepšili prácu s vylúčenou komunitou a začlenili ju do spoločnosti s vyšším stupňom vzdelania, blahobytu, úrovňou spoločenského rozvoja a materiálnej kultúry,“ uviedla koordinátorka projektu Anna Zákutná.

Projektovú dokumentáciu urobí mesto z vlastných zdrojov, rekonštrukcia by mala prebiehať z financií Ministerstva vnútra SR – Úradu vlády splnomocnenca pre rómske komunity. Podľa hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej zatiaľ prešla žiadosť o finančný príspevok vo výške 18 000 eur administratívnou kontrolou.

Chránená dielňa by neskôr slúžila zamestnaniu mužov a žien z rómskej komunity. Tí by vykonávali najmä jednoduché opravárenské práce, opravu okenných rámov, dverí, dreveného nábytku, oprav a šitie domáceho oblečenia pre detí.

Bude slúžiť deťom i dospelým

„Zrekonštruované Komunitné centrum bude slúžiť deťom a dospelým v tejto oblasti, aby sme mohli ešte viac rozvíjať kreatívnu prácu s deťmi, ich voľnočasové aktivity, edukatívny proces, didaktické hry, skupinové vyučovanie, poskytovať sociálne poradenstvo a pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov,“ vysvetlila Zákutná.

Mesto Prešov realizuje projekty terénnej sociálnej práce pre rómsku komunitu v troch lokalitách – Stará tehelňa, Pod Hrádkom, Tarasa Ševčenka s 3200 obyvateľmi rómskej národnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM