Ľubomír Hudačko Rôzne

Rokovanie mestského zastupiteľstva: Pozrite si to najdôležitejšie...

Rokovanie na Mestskom zastupiteľstve nadväzovali na pondelkové zasadnutie. Poslanci diskutovali o majetkových prevodoch a areáloch, kde boli vybudované chodníky i bez súhlasu. Venovali sa aj futbalovej téme či alkohole na verejnosti. Všetko podstatné sme vám priniesli ONLINE.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie mestského zastupiteľstva: Pozrite si to najdôležitejšie...
Zdroj: Webnoviny.sk

Prešovskí poslanci sa zišli na ďalšom rokovaní mestského zastupiteľstva, pokračovali v rokovaní, ktoré začali v pondelok. Na ňom prešli len 5 bodov. Na programe majú v rámci ďalšieho, XXXIX. riadneho rokovania až 14 bodov.

9:20: Primátor Pavel Hagyiari otvoril rokovanie a uviedol, že dnešné rokovanie bude pokračovať až po ukončení pondelkového. To je na programe prednostne.

9:25: Prítomných poslancov z celkového počtu 31 je 23. Rokovanie je uznášaniaschopné. Miroslav Hudák predkladá návrh na schválenie majetkových prevodov ako prípadov hodných osobitného zreteľa. Richard Drutarovský má výhradu voči prevodu pozemku na Kutuzovovej ulici: „Mám pocit, že ide o hriech z minulosti. Bol by som rád, ak by sa mi odpovedalo na otázku, pán Hudák, či MZ dalo súhlas vybudovať chodník,“ uviedol.

9:40: Stanislav Kahanec hovorí o omeškaniu vybudovania spojky ciest Rusínskej a Čierneho mosta. Jeho otázka znie, kedy bude realizácia vykonaná. **Pridal aj výroky v latinčine, ktoré podľa neho používa primátor veľmi rád. Poslanci pokračujú v diskusii o ďalších areáloch, tentoraz na Solivarskej ulici. Na pretrase je aj futbalové ihrisko, ktoré vybudovaním kúpaliska Plaza Beach zaniklo.

9:55: Ľudovít Malaga pridáva názor ako reakciu na Rudolfa Dupkalu, ktorý vyslovil aj ľútosť nad zaniknutím ihriska: **"Ja som hrdý na areál, kde je kúpalisko. Mali by sme si naliať čistého vína. Nech ide každý podnikať a uvidí, čo to je. Marta Kollárová rešpektuje vôľu obyvateľov, Mária Čížiková poprosila primátora, aby návrh podpísal.

10:05: „My nemáme na to, aby sme všetky budovy zrekonštruovali. Prioritou sú škôlky a školy,“ reagoval Hagyiari. Rokovanie pokračuje bodom č. 8 o návrhu na schválenie finančnej spoluúčasti mesta Prešov v schválenom projekte: Aktívni seniori-atraktívne mesto. Bod bol následne schválený, za bolo 16 poslancov, čo znamenalo 76,19%. Primátor sa v mene seniorov poďakoval.

10:30: Aktuálny návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. … /2013 o zákaze predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach má priestor v bode č. 9. Rudolf Dupkala vyslovil rázne odmietnutie čohokoľvek z mesta Košice: „Z Košíc ešte k nám nič dobré neprišlo. Od EHMK, či vedenia futbalového Tatrana. Imaginácie začali dokonca pozdravením Košičanov. Hanba,“ povedal.

10:40: Miroslav Benko zhodnotil niektorých obyvateľov, ktorí pôsobia „všelijako“ na sídlisku Šváby ako neprijateľných. Žiada vydanie zákazu v rámci aktuálne diskutovaného bodu. Peter Krajňák dáva pozmeňovací návrh, pretože aktuálny mu nesedí. Podľa neho sa v rámci jeho spisu môžu napájať obyvatelia na verejnosti alkoholickými nápojmi hneď 5 hodín. Hovorí aj o často diskutovanej téme silvestrovského ohňostroja, po ktorom často končí situácie smutne.

10:45: Ivan Benko z klubu nezávislých chce mať právo na alkohol: „Ja oslavujem Silvestra v strede januára. Ako Rusnák. Nie je to len o jednom dni, aj my máme práve na alkohol!,“ uviedol. Primátor následne vyhlásil prestávku.

11:15: Rokovanie po prestávke opäť pokračuje, diskusia naďalej prebieha o požívaniu alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach.

11:30: Richard Drutarovský podával pozmeňovací návrh na nielen požívaniu nápojov, ale i jeho podávanie. Hlasovanie však podporilo len 5 poslancov. Hlavný návrh v bode číslo 8. o zákaze predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach podporilo 19 poslancov a bol prijatý, čo znamená 82,60%.

11:45: Na programe je momentálne bod č. 9 a teda návrh zmlúv upravujúcich pôsobnosť Mestskej polície v Prešove v iných obciach na základe zákona č. 105/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon SNR č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších predpisov. Prebieha diskusia.

12:05: Andrea Turčanová vyzvala predkladateľa návrhu k uvedeniu presnejšej miery najazdených kilometrov Mestskej polície po cestách. Ten sa odvolal na čas, vraj budú celkové výsledky známe až po 6 mesiacoch.

12:20: Miroslav Benko hovorí o tom, že občania nielen na sídlisku Šváby nebudú cítiť dostatočnú bezpečnosť. Podľa neho sa hliadka Mestskej polície bude nachádzať mimo Prešova, v Ľuboticiach, alebo v Nižnej Šebastovej a občan potužený alkoholom v spomínanej lokalite občanov zatiaľ bude obťažovať. Podľa Stanislava Kahanca nie je jasné, „do čoho vlastne ideme“. Pribudlo i pár otázok: „Na náklady koho bude 75 Mestských poslancov vyškolených na riešenie priestupkov v Ľuboticiach a Vyšnej Šebastovej?,“ pýta sa okrem iného Richard Drutarovský.

12:40: Hlasovanie o bode podporilo 14 poslancov za bolo teda 63,63%. Hagyiari uviedol, že zmluva sa vracia do komisie. Následne predkladá Peter Javorský návrh prerozdelenia dotácií na podporu mládežníckeho športu v meste v roku 2013.

12:50: „Som veľmi rada, že máme v meste šport. Ale kedysi bola v Prešove aj kultúra. Dúfam, že nejaké peniažky sa naškriabkajú,“ uviedla Katarína Ďurčanská. Mikuláš Komanický následne číta list väčšinového majiteľa klubu 1. FC Tatran Prešov Miroslava Remetu. Spomenul dôležité valné zhromaždenie, ktorú sa uskutoční v júli. Zároveň žiada mesto Prešov, aby sa vyjadrilo aj k otázke financovania mládeže.

13:00: Primátor Pavel Hagyiari vyhlásil prestávku do 14:00.

14:15: Rokovanie dostalo po prestávke zelenú. Na programe je bod č. 13 a teda vyhodnotenie plnenia vecných úloh a ekonomických výsledkov obchodných spoločností s účasťou mesta Prešov za rok 2012.

14:35: Ospravedlňte technické problémy, vinou ktorých sme neboli schopní prinášať čerstvejšie informácie. Zmeškali sme však akurát hlasovanie o bode č. 13 a teda vyhodnotenie plnenia vecných úloh a ekonomických výsledkov obchodných spoločností s účasťou mesta Prešov za rok 2012.

14:50: Podporilo to 18 poslancov, čo činilo 81,81% hlasov. Návrh bol prijatý. Vyhodnotenie plnenia vecných úloh a ekonomických výsledkov mestskej príspevkovej organizácie PKO za rok 2012 získalo následne 100%-tnú podporu.

15:20:

15:45: Poslanci predložili návrh súvislej údržby miestnych komunikácií na území mesta Prešov. Mária Čížiková pripomenula, že je nutné opraviť cesty na Sekčove a nie naprílkad na Šidlovci. Následne prebieha všeobecná diskusia a interpelácie poslancov.

15:55: Novozvolený hlavný kontrólor Alexander Ernst sa poďakoval za dôveru: „Chcem vyjadriť vďaku za hlasy občanov i podporu poslancov. Budem sa snažiť dôveru nesklamať. Som rád, že tu môžem sedieť,“ povedal.

16:15: Poslanci diskutujú obradnej sieni, Solivare či o kauze futbalový Tatran Prešov. Mikuláš Komanický sa nemohol opýtať na zásadné informácie priamo primátora, keďže ten je už mimo zasadacej miestnosti. Otázku odkiaľ sa vezmú peniaze na podporu mládežníckeho futbalu, ktorý spomenul Hagyiari v športovom denníku teda nedostane.

16:25: „V akom stave je príprava na rekonštrukciu Materskej školy na Jurkovičovej ulici?“, položil otázku Stanislav Kahanec. Odpovede žiada aspoň v elektronickej forme. Miroslav Benko zároveň pripomína, že na mládežnícky hokej bolo schválených množstvo peňazí: „Hokej dostal 260 000 eur a je to veľká suma. No rodičia platia to isté, čo platili v roku 2011 a v roku 2012. Je to hanba. Chcem, aby rodičia cítili, že peniaze z mesta šli na hokej aj naozaj. Verím, že sa to zmení. Je potrebné rodičov od toho odbremeniť, pretože to sa sľúbilo,“ uviedol. Benko tiež líčil o probléme na ulici Švábskej. Tam sa podľa neho stretávajú „všelijakí“ ľudia, ktorí používajú rôzne praktiky na zábavu a znečisťujú prostredie: „Obyvatelia sídliska sú už nervózni,“ dodal.

16:40: Richard Drutarovský žiada, aby bola na Zimnom štadióne vyvesená vo formáte A4 informácia o dotovaní mesta tohto športu: „Nie je pravda, že mesto nedáva na šport nič,“ uviedol. Podporil ho v tomto tvrdeniu aj Peter Krajňák: „Poprosil by som hovorkyňu mesta, aby to zabezpečila.“

17:00: Stanislav Ferenc zdôraznil zbytočnosť vyfrézovania cesty na ulici arm. gen. Svobodu: „Neviem, či sa tým kvôli piatim výtlkom nespravila ešte väčšia škoda,“ povedal. „Navrhujem, aby Milanovi Tkáčikovi bola udelená odmena za funkčné obdobie, pretože svoju prácu robil zodpovedne a dovtedy nebol odmenený. Celkom 30% z polročného platu činí 3580 eur, ktoré by mu mali byť udelené“ povedala pre zmenu poslankyňa Andrea Turčanová.

17:10: Viceprimátor René Pucher vyhlásil prestávku.

Vážení čitatelia, v tejto chvíli ukončujeme náš online prenos, ďakujeme za vašu celodennú pozornosť. Viac nájdete v samostatných článkoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM