Aktualizované Správy

Rišo nás rozosmieva vtipnými videami: Som optimista, ale už aj na mňa dolieha skepsa

V rozhovore Prešovčan Richard Staviarsky vraví, ako ho mrzí neúspešná kandidatúra Prešova na EHMK. Na vlastnej koži tiež pocítil aj krízu kvôli pandémii.

Ilustračný obrázok k článku Rišo nás rozosmieva vtipnými videami: Som optimista, ale už aj na mňa dolieha skepsa
6
Galéria
Zdroj: archív Richarda Staviarskeho

Aktívny Prešovčan sa venuje množstvu odvetví, stíha okrem písania scenárov natáčať aj skeče s vtipným dabingom. Keďže ho prezentuje so šarišským dialektom, pobaví najmä východniarov. Ku kultúre má tiež blízko, výrazne sa podieľal na filme Loli Paradička.

Preto ho mrzí, že metropole Šariša ušiel postup do 2. kola v kandidatúre na EHMK 2026. O tom, ale aj ďalšie zaujímavosti nám porozprával v rozhovore pre redakciu Dnes 24.

Richard, ste najmä režisér, scenárista, zabávač, youtuber alebo herec? Ktoré z týchto odvetví je pre vás najdominantnejšie?

Čo sa týka času, tak toho som najviac strávil profesne nad scenármi. Avšak počas krízy sa živím hlavne internetovou tvorbou. Záleží to podľa okolností a podľa toho, na akom projekte momentálne pracujem. Ani neviem, v čom sa cítim najlepšie. Všetko má svoje pre aj proti. No asi najviac ma napĺňa, keď sa mi podarí vymyslieť gag, na ktorom sa sám pobavím. A je takmer jedno, akou formou ho podávam. Samozrejme, najhodnotnejšia je pre mňa filmová tvorba.

Kedy prišiel nápad zabávať ľudí svojimi videami na internete? Pamätáte si aj na svoje prvé video?

Krátke vtipné skeče som si natáčal, keď ešte nebol ani youtube ani obdobné internetové platformy. Prvé video, čo som dal na internet, bola krátka hraná scénka, ktorú som si natočil v izbe s bývalou priateľkou. Tá mala po prvom dni 16-tisíc videní na jednej video stránke a na další deň opäť toľko. Hneď ma začala lákať tá sledovanosť a povedal som si, že skúsim urobiť virál. Vzal som kameru a hneď ďalšie video sa stalo virálnym. Možno si to niekto pamätá – volalo sa to „Janka z Kokošoviec“. Celkom to obletelo slovenský internet. Tak som začal točiť 3–5 minútové vlogy, z ktorých vznikla moja postavička Ďodik hasič, na ktorej som postavil stránku Glupe reči.

Aké ste mali ohlasy po tom prvom videu „Janky“?

Janka z Kokošoviec, kde si dievča hľadá partnera cez video na internete, bola vymyslená tak, aby zámerne poburovala. Veľa ľudí naletelo, že to je reálne. Takže tam bolo veľa hejtu. Ale ani mne to už teraz vtipné nepríde. To bol skôr len pokus o sledovanosť, ktorý vyšiel. Neskôr s Ďodíkom bolo veľmi veľa pozitívnych reakcií. Preto som v tom pokračoval.

Už dlhšie obdobie publikujete ešte okrem svojich aj nadabované už samo osebe komické situácie, ktoré však vďaka šarišskému dialektu ešte znásobujú výsledný efekt. Ako to celé vzniká?

Hľadám na internete videá vhodné pre môj dabing. Najlepšie je, keď už samotné video mňa reálne rozosmeje. Ale často dabujem aj videá, ktoré nie sú vtipné. Musia však byť niečím zaujimavé a hlavne, keď tam vidím potenciál dosiahnutia „komična“ s dabingom. Postupujem tak, že si najprv zadám tému kompilácie, ktorú by som chcel dabovať. Potom dlho lustrujem internet a dávam to celé dokopy. V spolupráci s mall.tv robím už na dvadsiatej kompilácii. Niekedy si hovorím, že už ani neviem čo ďalej. No keď dokončím kompiláciu a podarí sa mi zabaviť sa, tak nadobunem pocit, že to by šlo snáď aj do nekonečna. V každom prípade ma baví, keď sa zadarí.

Pri výrobe sa iste dobre zabavíte. Ktoré je podľa vás doteraz najlepšie, najvtipnejšie, na ktoré sa nedá zabudnúť?

Ja som si stanovil pravidlo, že keď sa na tom nezabavím ja sám, tak s videom von nepôjdem. Horšie je, keď sa mi to nedarí a tlačí ma deadline odovzdania. Najvtipnejšia je pre mňa asi moja nadabovaná „reklama“ na merch „glupe tričko“. To som nadaboval celé v Poľštine a to neviem po Poľsky poriadne ani ceknúť.

A ktoré video bolo zatiaľ najpopulárnejšie, koľko miliónov prehratí malo?

Najviac videní má kompilácia „Glupe lupiči“, momentálne cez 4,9 milióna cez stránku Glupe reči na facebooku.

Čomu sa okrem týchto videí ešte v súčasnej dobe venujete, čo pripravujete?

Momentálne píšem s otcom scenáristom a spisovateľom Viťom Staviarskym scenár k celovečernému filmu. To je pre mňa asi najpodstatnejšie. Ale pracujem aj na ďalších videách s Ďodíkom hasičom na reklamných spoluprácach. No a každý týždeň pripravujem a vyrábam novú kompiláciu dabingov.

Ak to dovolia okolnosti, máte v pláne sa v budúcnosti pustiť do príprav Loli Paradičky 2? Prípadne venovať sa inému filmu?

Určite by som chcel natočiť ďalší film. Bol to nezabudnuteľný pocit premietať pre tisíce ľudí na letných amfiteátroch. Ten zborový smiech mám ešte v ušiach a to je pre mňa silná motivácia. A v kontexte tejto koronakrízy je to ešte silnejšie. Loli paradička 2 to nebude, ale už teraz pri písaní scenára vidím, hoci to ide pomaly a ťažko, že by sa nám mohla podariť celkom dobrá celovečerná komédia, opäť z prostredia východného Slovesnka.

V rodine máte tradíciu venovať sa predaju najmä zábavného sortimentu na jarmokoch. Ako to bolo vlani počas pandémie, dostali ste od štátu aspoň symbolickú pomoc?

Nedostali sme nič. Nám naše vlastné podnikanie padlo na úplné dno. Roky sme fungovali rodinne tak, že podnikanie, teda naša práca, nás živila a podporovala vo veľkej miere aj scenáriatiku a tvorbu filmu a literatúry. Počas koronakrízy od štátu pre nás neprišla žiadna pomoc. Ani ako podnikateľom, ani ako umelcom. Už to vyzeralo veľmi zle, no nakoniec sme sa ako-tak zariadili. Napríklad ja som sa začal sústrediť viac na internetovú tvorbu a nadviazal som spolupráce. Je mi veľmi ľúto podnikateľov alebo zamestnacov, čo prišli cez koronu o svoje zamestnanie alebo zdroje príjmu a nemajú iné možnosti. Z vlastnej skúsenosti vidím, že štát sa nás teraz nezastal.

A ste optimista? Čo vás ženie v dnešnej dobe vpred a ako vidíte leto/jeseň 2021?

Som optimista a vždy sa nejak snažím utešiť. No v posledných dňoch, asi je to už z vyčerpania, mám pocit, že prichádza aj na mňa skôr skepsa. Leto zatiaľ vôbec nevidím ružovo. A obávam sa, že ani celý tento rok. No stále tajne dúfam, že príde nejaký neočakávaný zvrat.

Aký máte názor na kandidatúru mesta Prešov k EHMK? Myslíte, že malo šancu uspieť?

Je obrovská škoda pre Prešov, že sme to nedostali. Naše mesto sa mohlo posunúť od šedi supermarketov a parkovísk ku niečomu hodnotnejšiemu. Absolútne nechápem tých Prešovčanov, ktorí boli proti už v základe. Mohlo vzniknúť plno pracovných miest, miest na kultúrne vyžitie, podnikateľských príležitostí, mladí Prešovčania by boli motivovaní ostať v Prešove a neputovať na západ! Tej šance sme sa podľa môjho názor mohli chytiť lepšie.

Čo tým máte na mysli?

Myslím si, že je dôležité, aby sa online komunikácie s komisiou EHMK zúčastnila okrem viceprimátora aj samotná primátorka. Boli tam naozaj úžasné projekty a plány. Taká príležitosť, aká tu bola, už desaťročia nebude.

Čo je teda v Prešove pre vás najdôležitejšie, čo vás nepustí odísť žiť mimo metropoly Šariša?

Rodina a príroda. A chcel by som povedať, že aj mentalita ľudí. No táto moja predstava občas naráža na realitu, čo som spomenul v predošlej téme.

A čo máte na Prešove najradšej a pred čím by ste, naopak, radšej zatvorili oči?

V Prešove mám dostatok pokoja na sebarealizáciu. Celkovo mi je to blízke prostredie, kedže som sa tu narodil. Oči by som si zatvoril pred malomestskou žiarlivosťou a neprajnosťou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archív R. Staviarskeho

Obrazom: Richard Staviarsky z Prešova je komik, scenárista i režisér
6
Galéria
Zdroj: Richard Staviarsky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM