Správy

Riaditeľka prešovskej neziskovky: Pandémia skomplikovala situáciu závislým ľuďom

Pandémia ochorenia COVID-19 má vplyv aj na ľudí užívajúcich psychoaktívne látky, osoby so škodlivými návykovými činnosťami, ako aj ich rodiny a blízkych.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka prešovskej neziskovky: Pandémia skomplikovala situáciu závislým ľuďom
9
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tvrdí to riaditeľka prešovskej Neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá sa venuje drogovo závislým, Denisa Šoltésová. Klientele i príbuzným ponúkajú preto špecializovanú po­moc.

Vážne dosahy na ľudí

„Pandémia sa dotkla každého a zasiahla komplexne každú stránku našich životov, bez možnosti dostatočne sa psychicky na takúto novú situáciu pripraviť. Nevyhnutnosť obmedziť sa v slobode, v pohybe, izolácia, na druhej strane nárast povinností a potreba intenzívne sa starať o deti či ďalšie osoby v rodine mali a majú vážne dosahy na mnohých ľudí užívajúcich psychoaktívne látky, osoby s návykovými činnosťami a, samozrejme, ich rodiny,“ uviedla Šoltésová.

Odborný tím organizácie riešil podľa jej slov počas núdzového stavu mnoho krízových situácií klientov. „U niektorých sa prejavili najmä dôsledky sociálnej izolácie a osamelosti, zvlášť u starších osôb. U iných skôr nižšia spôsobilosť zvládať konflikty v rodinách. Vo viacerých z týchto rodín boli deti každodenným svedkom pitia matky či otca. V troch prípadoch bolo nevyhnutné riešiť urýchlenú ústavnú liečbu,“ povedala Šoltésová.

Došlo k recidívam

Organizácia tiež eviduje prípady, keď sa u klientely v spojení s užívaním alkoholu či drog objavilo násilie. U viacerých abstinujúcich došlo k recidívam.

Podľa Šoltésovej organizácia eviduje nárast polykonzumácie, teda kombinovaného užívania viacerých psychoaktívnych látok aj kontrolovaných liekov naraz, a to hlavne u mladšej klientely.

Hneď ako otvorili, prehrali

„Tento nárast priamo korešponduje so zaznamenaným vysokým nárastom predaja drog. V Prešovskom kraji výraznejšie v poslednej dobe dílermi z okolia Bratislavy. Pri predaji cez internet došlo u niektorých drog k nárastu aj o viac ako 500 percent,“ skonštatovala Šoltésová s tým, že problémy sa prejavili aj u ľudí so závislosťou od hrania.

„Počas prísnejších opatrení hrali online formou, avšak ich uvoľnenie umožnilo aj tradičnejšie hranie výherných automatov. U niektorých ihneď v deň otvorenia prevádzok, ako eviduje organizácia, aj s okamžitou prehrou vysokých súm,“ povedala Šoltésová.

Organizácia tiež eviduje zvýšený záujem rodín a blízkych, ktorí žiadajú o pomoc a podporu. Posilnila odborný tím a možnosť takmer nepretržitého telefonického a online poradenstva. V prípade potreby je možné požiadať o pomoc i osobne v priestoroch organizácie.

A v obrazoch si pozrite aj zábery z vynovenia leopoldovskej väznice.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

V Leopoldovskej base majú novú kuchyňu a jedáleň.
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM