Ľubomír Hudačko Správy

Riaditeľ prešovskej školy po unikátnom úspechu: Nevedel som, že sme jediní na svete!

Úspech, na ktorý sa len tak nezabudne. Prešovskej priemyslovke sa dostalo prestížnej pocty, ako jediná stredná škola na svete totiž uspela v celosvetovom grante Intel Galileo, ktorý je určený najmä pre vysoké školy a univerzity. Teraz o parádnom úspechu prehovoril aj riaditeľ Slavomír Kožár.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ prešovskej školy po unikátnom úspechu: Nevedel som, že sme jediní na svete!
Zdroj: Dnes24.sk

Škola sa v spolupráci s OZ ASIT zapojila do grantovej súťaže, ktorú vyhlasuje spoločnosť Intel. Tá poskytla pre univerzity a vysoké školy po celom svete 50 000 špeciálnych dosiek, vďaka ktorým môžu študenti vytvárať rôzne technické riešenia v oblasti robotiky.

Nevedel, že je jediná na svete

Informácia o úspechu prešovskej priemyslovky sa šíri bleskovou rýchlosťou, nás preto zaujímali slová k nemu od riaditeľa školy Slavomír Kožára. „Nechcem si prisvojovať zásluhu niekoho iného. To, že sme jedinou strednou školou na svete mne bolo povedané pred týždňom, dvomi, keď sa to uzatváralo a tomu som sa aj začudoval. Avšak, oficiálne som sa o tom dozvedel v utorok,“ vysvetľuje riaditeľ.

Ako dodal, bolo to pre neho prekvapenie hoci nevie, koľko škôl a univerzít sa do projektu zapojilo. „Nevedel som, že sme v tomto jediná stredná škola na svete. Projekt je na škole bezmála rok, nie je to teda záležitosť včerajška. No akurát teraz sa vyhodnocoval. Bola to pre nás výzva a chopili sme sa jej, pretože IT technológie majú u nás na škole zelenú. Samozrejme, že nás to potešilo, no určite sme to nerobili s tým úmyslom, že chceme byť jediní na svete,“ pokračuje Kožár.

Projekt sa im zapáčil

Výzva zapojiť sa do akademických projektov teda vyšla, hoci šitá bola pre vysoké školy. Priemyslovka sa teda zapojila ako stredná škola a vypracovaný bol projekt, ktorý sa zapáčil. „Tým pádom nám poskytli 15 stavebníc. Tie sme oživili a do nich študenti a učitelia vymysleli softvéry. Pomocou toho sme rozpohybovali zariadenia, ktoré sa bežne na škole používajú,“ dodáva.

A čím si riaditeľ vysvetľuje úspechy, keďže nedávno bola prešovská priemyslovka vyhlásená aj za najlepšiu strednú odbornú školu na Slovensku? „Ja tu razím filozofiu, že môžeme konkurovať na školskom trhu jedine kvalitou. Cieľavedomou prácou si každý musí uvedomiť, že platia určité vízie a je dôležité prispôsobovať učenie tak, aby boli aj napĺňané. Je to závislé od toho, čo požaduje trh a firmy na ňom. Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte používať technológie a učitelia musia chodiť na vzdelávanie,“ dodáva ďalej Kožár.

Ocenenie veľmi poteší

Škola je podľa neho činná a všetko je založené na kvalite a na vhodnej spätnej väzbe medzi školou a praxou. To, koľko študentov je na úrade práce, koľko sa hlási na vysoké školy a ako sú úspešní je veľmi pozitívne. „Chceme mať kvalitných absolventov a aby mali kvalitný život. Nezatvárame za nimi dvere, ale komunikujeme a robíme analýzy. Nezabúdame ani na PR a aj takéto články, ktoré ste uverejnili vy, nám pomáhajú,“ priblížil fakty.

Boli sme zvedaví aj na to, aký je to pocit byť riaditeľom školy, ktorá má takéto prvenstvo. „Euforistický (smiech). Ale nie, takéto morálne ocenenie veľmi poteší, ak sa vidí zmysel práce. Avšak, dobrú školu nerobí len riaditeľ, ale hlavne žiaci a učitelia. Výsledky sa potom prejavujú na umiestneniach. Zatiaľ sa nám darí a chceme v tomto smere pokračovať aj ďalej,“ zakončil Kožár.

Čítajte tiež:

Toto je paráda: Prešovskej strednej škole sa podarilo niečo, čo žiadnej inej na svete!

foto: spše

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM