Ľubomír Hudačko Správy

Rekordér medzi mladými pacientmi v Prešove: Toľkoto promile zistili 16-ročnému tínedžerovi!

Do styku s alkoholom, či už pravidelne alebo príležitostne, prichádzajú aj mladiství, či dokonca deti. Platí to aj pre naše mesto či jeho okolie. Primárka prešovskej pediatrie nám porozprávala svoje zaujímavé skúsenosti z praxe.

Ilustračný obrázok k článku Rekordér medzi mladými pacientmi v Prešove: Toľkoto promile zistili 16-ročnému tínedžerovi!
Zdroj: TASR

Od začiatku roka do konca júla 2015 bolo podľa primárky oddelenia pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Jany Čurillovej hospitalizovaných 12 detských pacientov. V roku 2014 ich bolo 21.

Vlani hospitalizovná iba 13-ročná

„V roku 2014 sme mali hospitalizovanú ako najmladšiu 13,5-ročnú pacientku a v roku 2015 to bolo 15-ročné dievča. V roku 2014 sme mali hospitalizovaných s promile v krvi 11 chlapcov a 10 dievčat a v tomto roku to bolo doposiaľ 5 chlapcov a 7 dievčat. Najvyššiu hodnotu alkoholu sme doteraz zaznamenali v roku 2014 a to u 16,5 ročného chlapca. Išlo o 5,32 promile,“ uviedla Čurillová.

Najčastejšie sa tieto prípady stávajú podľa skúseností z jej praxe v období vysvedčení a potom sú to aj dni, kedy mladiství oslavujú narodeniny, sú na víkendových oslavách či diskotékach. Ako však mladiství znášajú vysokú mieru alkoholu v krvi?

Dievčatá so závislosťou

Podľa Čurillovej je to veľmi individuálne a záleží to od „trénovanosti“. „Opakované požitie alkoholu totiž znamená veľmi rýchlu normalizáciu stavu. Paradoxné je, že 15-ročné deti sa k nám dostanú v bezvedomí. Nájdené boli na ulici, väčšinou v noci, dievčatá nevynímajúc. Do rána ich nikto z rodičov nehľadá. Ak vynecháme skupinu detí, u ktorých ide o ojedinelé zlyhanie a náhodu, že to chceli skúsiť, boli s kamarátmi a podobne, tak sme konfrontovaní s veľkou skupinou detí z veľmi zlých rodinných pomerov. Takto hľadajú únik z reality. To sú pacienti, ktorí k nám chodia aj opakovane. Máme už aj dievčatá so závislosťou na alkohole,“ pridáva nelichotivé fakty primárka.

Ako dodala, po privezení sa pacientom zisťuje hladina alkoholu v krvi, keďže hrozí hypoglykémia a zisťuje sa aj hladina cukru. Ďalej hladina minerálov, hrozí tiež aj nízka hladina draslíka. „Následne je pacientom podávaná infúzna liečba, podporujúca zavodnenie organizmu, vďaka ktorej dochádza k rýchlejšiemu vylučovaniu alkoholu a jeho metabolizácii v tele,“ zakončila Čurillová.

Čítajte tiež:

Rekordér spomedzi pacientov v Prešove: V krčme upadol do kómy, zistili mu 11 promile!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM