Ľubomír Hudačko Rôzne

Rekonštrukcia už finišuje, nahliadnite s nami dovnútra: Sklad soli a jeho nová podoba zachytená na fotkách

Pýcha a dominanta Solivaru už niekoľko týždňov ľudí teší novým vzhľadom. Ako to ale vyzerá vnútri vyhoreného skladu soli? S rekonštrukciou robotníci finišujú, dokonca si vo vynovenom objekte ľudia nájdu aj prácu.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia už finišuje, nahliadnite s nami dovnútra: Sklad soli a jeho nová podoba zachytená na fotkách
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Sklad soli vyhorel 18. mája 1986. Vynovené však aktuálne bude po niekoľkomesačnej rekonštrukcii aj okolie budovy, plochy dostanú parkovú úpravu, okolo budovy pribudnú chodníky a tiež verejné osvetlenie, pričom nasvietený bude aj samotný sklad.

„Práca sa nám darí,“ skonštatoval Eugen Labanič, riaditeľ Slovenského technického múzea, ktoré túto národnú kultúrnu pamiatku spravuje, pri ukazovaní vynovených zákutí rozľahlej budovy, kde desiatky robotníkov finišujú s rekonštrukciou. "O týždeň začíname s preberacím konaním, v polovici novembra budeme kolaudovať, " dodal.

Historický objekt po rekonštrukcii dostane štyri výstavné miestnosti, vzniká aj kongresová sála s potrebným zázemím a tiež kancelária. Priestory sú pritom zaujímavo prepojené s rozľahlým, dvojposchodovým podkrovím, kde múzeum plánuje depozit zbierkových predmetov. Podľa stavbárov na rekonštrukciu strechy minuli 980 metrov kubických dreva, čo je vraj množstvo postačujúce na strechy šesťdesiatich rodinných domov.

Obnovená bola aj veža skladu, ktorej budú dominovať funkčné hodiny riadené rádiovým signálom. „Je potešiteľné, že sa pri rekonštrukcii zachovali i pôvodné prvky. Solivar rekonštrukciou získa zaujímavé námestie,“ poznamenala primátorka pri obhorených zvyškoch drevených konštrukcií, ktoré zostali v pôvodných múroch. Podľa Eugena Labaniča v novom objekte nájde prácu desať ľudí. Celkové náklady rekonštrukcie financovanej z eurofondov predstavujú objem vyše tri milióny eur.

Čítajte tiež:

Odchod dvoch lekárok zo Solivaru na Sekčov: Primátorka dala pripraviť list, o toto v ňom poprosila…

Rekonštrukcia Solivaru: Sledujte obrazy skladu soli v jeho vnútri
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM