Michala Halásová Rôzne

V našom kraji sa vyskytla besnota! Mal ju aj pes, ktorý zranil človeka

Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov upozorňuje v súvislosti so zhoršujúcou sa nákazovou situáciou vo výskyte besnoty na území Prešovského kraja na povinnosti chovateľov a na opatrnosť obyvateľov pri stretnutí s voľne žijúcimi zvieratami.

Ilustračný obrázok k článku V našom kraji sa vyskytla besnota! Mal ju aj pes, ktorý zranil človeka
Zdroj: Dnes24.sk

V okrese Bardejov bolo potvrdených 6 ohnísk besnoty u voľne žijúcich zvierat. V poslednom prípade bola potvrdená besnota u nevakcinovaného psa, ktorý poranil človeka. Aj keď zatiaľ na území okresov Prešov a Sabinov besnota nebola potvrdená je potrebné byť ostražitý pri kontakte s neznámymi voľne žijúcimi či uhynutými zvieratami.

Akúkoľvek zmenu správania sa chovaného psa, mačky, prípadne iného zvieraťa, ktoré mohlo prísť do kontaktu s iným neznámym zvieraťom, je potrebné konzultovať s príslušným súkromným veterinárnym lekárom. Je potrebné, aby všetky vnímavé mäsožravé zvieratá boli v imunite proti besnote.

Aby sme zabránili ochoreniu psov, mačiek, fretiek a ostatných mäsožravých zvierat a z nich ďalšiemu prenosu na človeka sa zvieratá staršie ako 3 mesiace povinne očkujú na náklady majiteľa. Majiteľ je povinný zabezpečovať po celý život zvieraťa aj revakcináciu proti besnote. Očkovanie vykonávajú v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti súkromní lekári, ktorí sa starajú o zvieratá.

Od 1. novembra 2011 musí vlastník zvieraťa na svoje náklady zabezpečiť identifikáciu a registráciu každého psa, mačky alebo fretky. To znamená, že každý pes, mačka, fretka musia byť nezameniteľne označené transpondérom – mikročipom alebo čitateľným tetovaním. Tetovanie je platné iba v tom prípade, že je dokázateľné, že bolo vykonané pred 3. júlom 2011 a je riadne čitateľné.

V prípade poranenia človeka psom (prípadne iným zvieraťom) je potrebné, aby vyhľadal bezodkladne lekársku pomoc a informoval ho o tom, čo sa stalo. Lekár nariadi ďalší postup.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM