Správy

Raritné FOTOZÁBERY z augusta 1968 pripomínajú mrazivé momenty v uliciach Prešova

Na Šariši to vtedy vyzeralo hrozivo. Armády Varšavskej zmluvy obsadili aj prešovské územie. Pripomeňme si udalosti spred 53 rokov na historických fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Raritné FOTOZÁBERY z augusta 1968 pripomínajú mrazivé momenty v uliciach Prešova
19
Galéria
Zdroj: Ústav pamäti národa

Udalosť, na ktorú sa nedá zabudnúť ani po 52 rokoch. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v roku 1968 bola komunistickou stranou označovaná za vstup spojeneckých vojsk a niesla krycí názov Operácia Dunaj.

Vpád vojsk

Išlo o vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy.

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5-tisíc tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I. G. Pavlovskij.

Archívne zábery

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky neobišli ani Prešov. Na námestí, pred obchodmi či na sídliskách však kolóny obrnených vozidiel „vítali“ aj demonštranti.

Tieto udalosti pripomínajú archívne zábery, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo. Viac si už pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Spomienka na August 1968 v uliciach Prešova
19
Galéria
Zdroj: Ústav pamäti národa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM