Kultúra

Rarita v prešovskom Krajskom múzeu: Vidieť tam môžeme naozaj unikátne dokumenty

Návštevníci Rákociho paláca, sídla Krajského múzea v Prešove, si môžu pozrieť unikátne materiály. Ide o raritu, ktorú sa oplatí vidieť. S čím sú spojené?

Ilustračný obrázok k článku Rarita v prešovskom Krajskom múzeu: Vidieť tam môžeme naozaj unikátne dokumenty
Zdroj: TASR

Spoznajú tak jedinečnú a pre mnohých Slovákov neznámu republiku, ktorej 100. výročie vyhlásenia je spojené s príchodom maďarskej Červenej armády na východ Slovenska. Jej „hlavným mestom“ bol Prešov. Informoval o tom Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Naozajstná rarita

Originálna výstava pod názvom Dvojtýždňová republika – Slovenská republika rád obsahuje 20 veľkoplošných panelov a objasňuje príčiny vzniku, priebeh a zánik tejto republiky. Vystavené dokumenty sú v súčasnosti podľa autorky výstavy naozajstnou raritou aj v rámci medzinárodnej scé­ny.

„Na svoje si určite prídu aj nadšenci uniforiem, keďže budú vystavené verné repliky vojenských rovnošiat francúzskeho legionára, talianskeho dôstojníka a československého vojaka zapožičané v spolupráci s Československou obcou legionářskou z Prahy,“ prezradila literárna historička Krajského múzea v Prešove a autorka výstavy Viera Kačmaríková.

Po rozpade Rakúsko – Uhorska sa podľa nej Maďarsko nechcelo zmieriť so stratou Slovenska a pod vplyvom ruskej revolúcie sa v krajine začal prudko šíriť boľševizmus. Žilo v predstave, že si uchová integritu Uhorska.

Následne vojská maďarskej Červenej armády obsadili časť južného a východného Slovenska – Košice, Prešov, Sabinov, Bardejov, Humenné, Michalovce a územie až k poľským hraniciam.

Prešov – hlavné mesto

„Do Prešova prišli 8. júna 1919 ráno a mnohí obyvatelia ich vítali s nadšením a ováciami. Niektorí si mysleli, že sa naspäť vrátia staré pomery, iní boli zmätení z ďalšej zmeny,“ vysvetľuje Kačmaríková. O týždeň po príchode maďarských vojsk bola 16. júna 1919 z balkóna mestskej radnice vyhlásená Slovenská republika rád.

Prešov sa tak podľa jej slov na krátky čas stal „hlavným mestom“ tohto štátneho útvaru. Na bojovom poli však prebiehali oslobodzovacie boje československým vojskom a 24. júna 1919 bola Maďarská revolučná vláda nútená podpísať prímerie a odísť zo Slovenska.

„Posledný vlak s maďarskými vojakmi odišiel 1. júla 1919 a tým sa de facto ukončilo dvojtýždňové trvanie Slovenskej republiky rád,“ dodala Kačmaríková. Grafickú úpravu výstavy vytvoril odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík. Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 13. júna o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca. Výstava potrvá do 13. septembra.

A v obrazoch si nezabudnite pozrieť aj niečo z výroby a šitia krojov či čižiem. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Šitiu krojov a čižiem sa venuje roky: Jozef Karahuta porozprával o remesle
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM