Správy

RARITA v Prešove: V Krajskom múzeu objavili túto vzácnu kroniku, FOTO

Určite bude prezentovaná aj verejnosti a následne spracovaná vedecky a odborne prostredníctvom rozličných konferencií či článkov.

Ilustračný obrázok k článku RARITA v Prešove: V Krajskom múzeu objavili túto vzácnu kroniku, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Pri kontrole a spracovávaní starých zbierok Krajského múzea Prešov bola nájdená kronika školského inšpektorátu z 20. až 40. rokov 20. storočia.

Čo ich trápilo

Sú v nej uvedené úspechy jednotlivých škôl, ale i to, aké problémy ich trápili, kde bolo potrebné zriadiť novú školu a rovnako i údaje o učiteľoch.

Podľa historika múzea Erika Ondriu je výnimočná tým, že tieto kroniky boli písané v jednom rovnopise a práve originál sa nachádza u nich v múzeu.

„Kronika zachytáva dejiny školského inšpektorátu v Prešove a celkovo v kraji. Neskôr bol inšpektorát delený na Školský inšpektorát Prešov I a Školský inšpektorát Prešov II. Často sa stávalo, že po istom období sa menili hranice inšpektorátu a jednotlivé obce, v ktorých boli zriadené školy, prechádzali do iných inšpektorátov. Dialo sa to na základe toho, akým spôsobom bola jedna alebo druhá škola vzdialená od sídla inšpektorátu,“ uviedol pre TASR Ondria.

Údaje aj parte

Kronika zachytáva podľa jeho slov údaje od prvého školského inšpektora Pavla Gallu, ktorý bol pridelený do šarišskej župy, až po posledného inšpektora Júliusa Celdera, ktorý v roku 1940 ukončil pôsobnosť Školského inšpektorátu Prešov I.

Nachádzajú sa v nej i životopisné údaje k jednotlivým inšpektorom alebo aj parte k nim.

Nové správy máme aj z východu:

„Množstvo údajov je tam v rámci jednotlivých škôl, píše sa o nich, v akom stave sa nachádzajú, akými prostriedkami disponujú, alebo v ktorej obci je ešte potrebné zriadiť školu. Je tam zmienka aj o rómskej triede v Giraltovciach z druhej polovice 30. rokov. Máme ju zachytenú aj na fotke. Kronika obsahuje aj množstvo rozličných výstrižkov z novín, lebo učitelia boli svojho času aj veľmi významní kultúrni pracovníci,“ priblížil Ondria.

Pre verejnosť tiež

Kroniku objavili pri kontrole a spracovávaní starých zbierok múzea.

„Bude určite prezentovaná verejnosti a následne spracovaná vedecky a odborne prostredníctvom rozličných konferencií, článkov a podobne. Je možné, že z toho múzeum vydá neskôr aj publikáciu alebo bude samotná kronika vydaná ako faksimile,“ dodal Ondria s tým, že v zbierkových fondoch múzea sa nachádza viacero kroník. Zo školských je to však jediná.

Viac záberov kroniky nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: V Krajskom múzeu v Prešove objavili vzácnu kroniku
5
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM