Milan Jusko Rôzne

Radnica sa pustí do zbierania exkrementov po psoch

Mesto na službu pre psíčkarov využije v rámci verejnoprospešných prác aj odsúdených. Chce vytvoriť zóny pre psov i naopak zóny so zákazom vstupu pre psov. Magistrát začal zverejňovať zoznam psov a tým spustil verejnú kontrolu. Jej podstatou je akoby

„Je to ústretový krok v snahe nájsť slušné, spravodlivé a korektné spolunažívanie medzi majiteľmi psích miláčikov a obyvateľmi – susedmi, súčasne je to však krok k ďalšiemu dialógu,“ uviedol primátor Pavel Hagyari.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová pripomenula, že majiteľ psa po splnení si daňovej povinnosti a preukázaní sa príslušným dokladom v Kancelárii prvého kontaktu dostane 500 kusov vreciek na psie exkrementy a 100 kusov rukavíc. Podľa Gazdovej mesto bude aj naďalej vykonávať v rámci verejnoprospešných činností plošný zber exkrementov aj prostredníctvom menších obecných služieb a odsúdených. Všetky tieto opatrenia majú prispieť k zlepšeniu čistoty prostredia na sídliskách a verejných priestranstvách.

Motiváciou k lepšiemu plneniu si povinností má byť aj zverejňovanie zoznamu psov chovaných na území Prešova na [link=http://e­gov.presov.sk/De­fault.aspx?Na­vigationState=803:0:]we­bovej stránke mesta[/link], ktoré radnica zaviedla 30. marca tohto roka. Týmto krokom chcela radnica podporiť vyššiu informovanosť obyvateľov o tom, v ktorých lokalitách je najväčší počet psov, zvýšiť zodpovednosť chovateľov a neposlednom rade zvýšiť aj verejnú kontrolu.

Majiteľ za jedného psa chovaného v byte, v bytovom dome alebo nehnuteľnostiach slúžiacich na podnikateľské účely zaplatí ročne 66 eur. Za psa chovaného v rodinnom dome, záhradkárskej chatke alebo pozemku, ktorý neslúži na podnikateľské účely, je povinný zaplatiť** 16 eur** na rok.

Mesto Prešov k dnešnému dňu na svojom území eviduje 3528 prihlásených psov. Hovorkyňa informovala, že v uplynulom roku miestna daň za psa priniesla do rozpočtu samosprávy 64.492 eur.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM