Michala Halásová Samospráva

Radnica otvorene: Žiadnu základnú školu rušiť nechceme

Pred niekoľkými dňami sa v Prešove objavila informácia, že mesto plánuje zrušiť Základnú školu na Mukačevskej ulici. Podľa radnice má byť dôvodom nepostačujúci počet žiakov ale aj financie. Ako to vlastne je?

Ilustračný obrázok k článku Radnica otvorene: Žiadnu základnú školu rušiť nechceme
Zdroj: Dnes24.sk

Zámerom zrušiť základnú školu na Mukačevskej ulici sa zaoberala na svojom zasadnutí Mestská rada. Väčšina jej členov bola proti. Spomínanú školu v súčasnosti navštevuje 406 žiakov. Ich rodičia sú znepokojení. Pre zachovanie školy zorganizovali dokonca aj petíciu. Z finančného hľadiska škola nie je v strate, čo teda znamená, že na jej zrušenie nie je najmenší dôvod.

Na rokovaní komisie školstva a telesnej kultúry sa podľa našich informácií hovorilo o racionalizácii školstva a spomenuté bolo aj rušenie škôl, ale to len ako jedna z alternatív racionalizácie, ktorá však momentálne nie je aktuálna. O ďalších krokoch by sa malo rozhodnúť 15. apríla na porade riaditeľov škôl a vedúceho oddelenia školstva, kultúry a športu Petra Haasa. Spoločne by mali rozoberať opatrenia, ktoré by mohli školy urobiť, aby sa dostali do lepšej finančnej kondície.

Školy dostanú plných 100 percent normatívu na prevádzku a budú s nimi hospodáriť samé. Po čase sa ukáže, ktorá škola nebude schopná z týchto peňazí vyžiť a potom sa budú na týchto školách zavádzať racionalizačné opatrenia. Rušenie škôl je však posledná možnosť, na ktorú nechceme pristúpiť,“ informovala hovorkyňa radnice Jana Jurčišinová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM