Zuzana Vajayová Rôzne

Radnica obnovuje výdaj potravinovej pomoci pre občanov

Prešovská radnica po viac ako mesačnej prestávke obnovuje výdaj potravín zdarma pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva.

Potravinová banka Slovenska (PBS), o.z., ktorá zastrešuje program distribúcie múky a cestovín, dnes v spolupráci s Ozbrojenými silami SR priviezla do Prešova 40 ton múky a cestovín.

„Mestu sa podarilo zabezpečiť skladové priestory v objekte bývalej pekárne na Jánošíkovej ulici, ktorá bude pripravená na dovoz väčšieho množstva potravín. Následne bude vo vlastnej réžii tieto potraviny prevážať na Kúpeľnú ulicu,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Gazdová s tým, že výdaj potravín sa začne 28. septembra a uskutoční sa tak ako doposiaľ v prízemných priestoroch bývalej ubytovne.

Obyvatelia Prešova, ktorí spĺňajú podmienky na potravinovú pomoc, si ich budú môcť vyzdvihnúť každú stredu od 9. do 12. hodiny a popoludní od 13. do 15. hodiny. Pri preberaní sú povinní preukázať sa platným občianskym preukazom a potvrdením z úradu práce, rozhodnutím súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti alebo rozhodnutím Sociálnej poisťovne o výške aktuálneho dôchodku.

V metropole Šariša začali vydávať potraviny zdarma v polovici júna tohto roka a odvtedy si múku a cestoviny vyzdvihlo asi 800 občanov. Predpokladá sa, že v meste môže podmienky na poskytnutie tejto pomoci spĺňať vyše 5000 občanov.

Predseda PBS Marko Urdzík pre TASR povedal, že zo skladov v Košiciach a Michalovciach rozvezú niekoľko desiatok ton múky a cestovín.

„V rámci nácviku činnosti príslušníkov OZ SR, ktorí majú pri živených katastrofách či mimoriadnych situáciách zvládať fyzickú distribúciu humanitárnej pomoci do postihnutých oblastí, sme dnes prepravili do Prešove 40 ton potravín,“ konštatoval Urdzík.

Doplnil, že ďalších 20 ton určených pre regióny severovýchodného Slovenska smeruje do Sabinova a približne 40 ton do Lipian. Z Michaloviec potraviny prevážajú do Vranova a Hanušoviec nad Topľou. Okrem toho múku a cestoviny zdarma prepravia z Košíc do Trebišova a Sečoviec.

Potravinová banka Slovenska je občianske združenie, ktorého cieľom je zhromažďovať potraviny zdarma, skladovať a prideľovať ich humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM