Ľubomír Hudačko Rôzne

Pýchu Prešova čakajú ďalšie opravy: Konkatedrála sv. Mikuláša dostáva nový šat

Konkatedrála sv. Mikuláša v centre Prešova už niekoľko rokov prechádza zmenami a opravami. Toto leto v nej prebiehajú reštaurátorské práce na dvoch obrazoch zo 17. storočia. Potrebné ešte budú aj očistenia stropov či vybielenie interiéru.

Ilustračný obrázok k článku Pýchu Prešova čakajú ďalšie opravy: Konkatedrála sv. Mikuláša dostáva nový šat
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte pred samotným reštaurovaním obrazov sa konal aj reštaurátorský výskum, keď sa zisťoval rozsah zachovania a poškodenia diela. Potom sa odstránili zásahy do obrazov, nasledovalo tmelenie a samotná retuš. Obe fresky sú maľované technikou secco fresco, typickou pre tento kostol.

„Obrazy Mojžiša a jeho brata Árona vznikli na začiatku 17. storočia, keď tento kostol patril evanjelikom. Obrazy sú poznačené prestavbami aj vyhorením kostola. Posledné reštaurovanie bolo asi v 80-tych rokoch 20. storočia,“ povedal reštaurátor Ján Sikoriak.

Okrem reštaurátora Jána Sikoriaka, ktorý je zároveň vedúcim ateliéru reštaurovania nástenných malieb na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na prešovských obrazoch pracujú aj jeho študenti. Konkrétne ide o žiakov 6. ročníka.

Podľa dekana Farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozefa Dronzeka bude potrebné po dokončení reštaurovania fresiek aj očistenie stropov, vybielenie a vymaľovanie interiéru. Všetky úpravy v konkatedrále sú podľa Dronzeka uskutočňované vďaka milodarom veriacich.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM