Peter Handzuš Samospráva

Nový rozpočet župy: Šetriť sa bude aj na platoch, vyvolalo to kritiku

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja na rokovaní zastupiteľstva schválili rozpočet na rok 2013. Samospráva v budúcom roku počíta s príjmami vo výške 153,593 milióna eur a výdavkami vo výške 146,726 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Nový rozpočet župy: Šetriť sa bude aj na platoch, vyvolalo to kritiku
Zdroj: TASR

Vedúca finančného odboru Úradu PSK Mária Holíková konštatovala, že do návrhu rozpočtu sú premietnuté aj ustanovenia memoranda súvisiaceho s konsolidáciou verejných financií, ktoré bolo podpísané medzi vládou SR a Združením samosprávnych krajov SK8. Výdavky PSK pre rok 2013 sú rozpočtované v objeme 146,726 milió­na eur.

„Pre PSK to znamená zníženie rozpočtu bežných výdavkov o viac ako 5,6 milióna eur. Je to krátenie cez štyri percentá oproti schválenému rozpočtu z roku 2012,“ vysvetlila Holíková.

Vedúca odboru doplnila, že kraj sa zaviazal, že neprekročí rozpočet kapitálových výdavkov vo výške 12,317 milióna eur, ako i objem čerpania úverových zdrojov o viac ako 3,6 milióna eur.

20 poslancov sa zdržalo hlasovania

Za návrh rozpočtu napokon zahlasovalo 35 z 55 prítomných poslancov, nikto nebol proti a 20 poslancov sa zdržalo. Išlo predovšetkým o členov pravicového poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS.

Predseda klubu Juraj Hurný uviedol, že podľa nich sú príjmy odhadnuté nereálne. Pravici sa rovnako nezdá to, že by sa malo ušetriť zruba päť percent na mzdových nákladoch v kraji, kde majú ľudia najnižšie mzdy.

„Zhodnotili sme racionálne, že nebudeme podporovať tento rozpočet. Okrem toho, že je nereálny, je aj neľudský,“ povedal Hurný.

Foto: smer

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM