Zuzana Vajayová Rôzne

PSK ocenil najlepších pedagógov a študentov stredných škôl

Prešovský samosprávny kraj (PSK) už po tretí raz oceňoval najlepších pedagógov a žiakov stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove si dnes z rúk predsedu PSK Petra Chudíka prevzalo plaketu Jána Amosa Komenského – Sophista pro regione – Učiteľ múdrosti pre región 20 pedagógov z celého kraja.

Návrh na ocenenie zasielali vedenia jednotlivých škôl a komisia zložená z členov Územnej školskej rady vybrala najlepších z pomedzi 39 kandidátov.

„Naším cieľom je morálne oceniť tých, ktorí sa venujú deťom, vďaka nim sa výchovno-vzdelávací proces stáva kvalitnejším a atraktívnejším. Okrem toho je to ocenenie učiteľov za aktivity nad rámec povinností, ktoré sa výrazne podpisujú pod úspechy študentov v rámci domácich i medzinárodných súťaží,“ uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Medzi vyhodnotených učiteľov zaradili tento rok Janu Kababíkovú z Gymnázia armádneho generála L. Svobodu v Humennom. Tá sa aktívne podieľa na viacerých projektoch školy. Ocenenie získala aj za rozsiahlu publikačnú činnosť, venuje sa prekladateľstvu a jazykovým úpravám kníh.

„Som v školstve 24 rokov a veľmi sa teším z ocenenia mojej práce. To, že som sa stala učiteľkou, je v podstate splnenie môjho životného sna. Vždy som to chcela robiť a som šťastná, že mi to vychádza,“ povedala ocenená učiteľka.

Regionálna samospráva dnes ocenila plaketou Lux mentium – Svetlo poznania 20 stredoškolákov, ktorí dosahujú výborné študijné výsledky a reprezentujú svoju školu i región na súťažiach doma i v zahraničí. Medzi najlepších sa v tomto roku dostala aj gymnazistka zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Pavla Petričková.

Žiačka 2. ročníka vyniká v matematike, pričom reprezentuje školu i kraj na domácich súťažiach. Okrem toho je výraznou postavou slovenského silového trojboja v mládežníckych kategóriách. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Prahe získala zlatú medailu.

„Matematika ma zaujíma už od základnej školy. Tomuto športu som sa začala venovať na strednej škole, kde mám viac hodín telesnej výchovy. Nemám problém to skĺbiť a baví ma to,“ uviedla Petričková.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 81 stredných škôl, v ktorých v súčasnosti pracuje vyše 4400 zamestnancov a študuje tu takmer 37.000 žiakov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM